GlasbaKultura

Lent 2022: glasbene legende na odru sedmega dne in ganski jazz ritmi

Poletna vročina ne popušča, ne popušča pa niti letošnji Festival Lent. Na sedmi lentovski dan so festivalske odre obiskale legende - Darja Švajger, Andrej Šifrer in Bajaga i Instruktori.

Ženski standup večer in mladina na KMŠ odru

Lentovski četrtek je s svojim programom na ulice privabil Mariborčane vseh starosti. V sklopu Folkarta so se tokrat na ulici predstavili Brazilija, Filipini in Poljska. Razgret tlakovan Glavni trg ni bil prav nič naklonjen večslojnim in žametnim poljskim kostumom, so pa zato nekoliko lažje plesali bosonogi Filipinci.

Čez dan smo se lahko ohladili v Benetkah, kjer je Potapljaško društvo predstavilo tečaj potapljanja, potekala pa je tudi predstavitev šole jadranja. Športni navdušenci pa so se lahko pomerili še v XXL nogometu – človeški verziji ročnega fuzbala, kjer je figura na igralni površini človek

V Vetrinjskem dvoru je pozno popoldne odmeval otroški smeh ob predstavi Ovčka, ki je prišla na večerjo, kasneje pa so na svoj račun prišli še odrasli. Ženski večer so pripravile standup mojstrice Marina Orsag, Vlatka Mifka, Kaja Grozina in Eva Virc. Seveda ni manjkalo prigod moderne ženske in zgodb o njenih težavah v današnjem svetu.

festival lent, lent | Teo y la Mar Duo sta nas popeljala med ritme flamenca.

| KMŠ oder je gostil Pamže in Pižone.
  | Na vrtu Astorie so si lahko obiskovalci ogledali animirane mitologije v izvedbi StopTrika.

  Pozor! Muzika na cesti je tokrat gostila jazz sošolca Klaro Veteršek & Tina Veleta, ki sta Grajski trg napolnila s kitaro, flavto in čudovitim vokalom. Skozi španske ritme flamenka pa sta nas na Glavnem trgu popeljala Teo y la Mar Duo oz. Madžarka Marina Keck in Hrvat Teo Mandžuka.

  Po nekaj dneh premora je zaživel tudi spremljevalni program Festivala Lent na KMŠ odru, ki letos stoji na Poštni ulici. Najprej so se tudi z nekaj avtorskimi komadi predstavili Pižoni, kasneje pa še Pamži.

  Glasbene legende za vse okuse

  Nekoliko nižje, pri Vodnem stolpu, je JurčkovVečerov oder zavzel Andrej Šifrer z bandom Mali oglasi. Legenda slovenske kantavtorske glasbe, ki ne rabi dodatne predstavitve. Množica je z veliko nostalgije in še več navdušenja prepevala Šifrerjeve klasike Vse manj je dobrih gostiln in Za prijatelje. 

  | Andrej Šifrer je zaigral skupaj z bandom Mali oglasi.
  | Idiličen ambient ob sončnem zahodu in glasba.
  | Šifrerja je prišlo poslušat mlado in staro.
  | Na Odru Triglav je nastopila Darja Švajger.
  | Njen glas je odmeval po celem Mestnem parku.

   Za ljubitelje zlatih popevk slovenske glasbe pa je v Mestnem parku nastopila Darja Švajger ob spremljavi pianista Jake Puciharja. Prečudovit, čuten vokal in virtuozna spremljava na klavirju sta naježila marsikatero kožo, tu in tam pa si je kdo obrisal tudi kakšno solzo. Med iskrenimi ljudmi, Prisluhni mi in tudi tuji šlagerji v izvedbi Darje Švajger so pač nekaj posebnega.

   Na Festival Lent so se po 13 letih vrnile legende jugo poprock scene – Bajaga i Instruktori. Glavni trg je zasedla nepregledna množica, ki je s starimi mačke glasbene scene pela vse njihove največje hite, kot so Muzika na struju, Godine prolaze in druge. Rokerji, ki so na sceni že skoraj štiri desetletja, imajo posebno mesto v srcih Mariborčanov. Njihov zadnji lentovski koncert je namreč obiskala kar tritisočglava množica. Letos je bila številka nekoliko manjša, a glasnost je ostala ista.

   Za konec pa gansko-karibski jazz spektakel

   Minoriti so oder, kamor gre lentovec, ko išče dober žur. Tokrat ni bilo nič drugače. 8-članska zasedba Santrofi, ki prihaja iz Gane, je na Lent pripeljala zahodnoafriške ritme pomešane z jazzom. Od prvega komada naprej so obiskovalci zapuščali svoja sedišča in raje zaplesali pred oder.

   Edinstvena skupina te s kitarami, močnim basom in tradicionalnimi afriškimi tolkali, ki jih spremljajo funky trobenta in pozavna, kar prisili k miganju. Njihov energičen in neutruden afrobeat z občasno mešanico latinskih ritmov je resnično brez primere.

   Vroč večer se je zaključil z afterpartyem na Lachi, kjer so razgreto vzdušje v še eno zaključeno lentovsko noč spremenili Multiversal.

   | Santrofi združujejo zahodnoafriško glasbo z jazzom in latino ritmi.
   | Eksplozija zvokov in energije je navdušila obiskovalce.
   | Na Minoritih so zvoki glasbe in kozarcev zveneli še dolgo v noč.

     

    Urška JAKOPIN
    Urška JAKOPIN

    Urška Jakopin

    Urednica

    Sorodni članki

    Back to top button