Kultura

Mariborčan Tom Veber prejemnik pesniške nagrade Fanny Haussmann

Pesniško nagrado Fanny Haussmann 2023 je prejel Tom Veber za cikel pesmi z naslovom Ker tudi žalost potrebuje svoj prostor. Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec je nagrado, poimenovano po prvi slovenski pesnici, podelil že šesto leto zapored.

Kot je v obrazložitvi nagrade zapisala komisija, se v Vebrovem ciklu “prepletajo medsebojni človeški odnosi, pomeni tišine, spomini, časovno prostorske razsežnosti mišljenja in zanimive podrobnosti ter kreacija intimnih svetov”.

Tom Veber je lirskemu subjektu namenil iskanje poti v svet in hkrato grajenje notranje posebnosti ter drugačnosti, ki jo zaznamuje tudi istospolnost. “Upa na razumevanje drugega, na njegovo odkritost, a se zaveda iskanja svojih korenin, potrebuje bivanjsko svobodo, s katero izgrajuje svojo samozavest. Včasih se počuti odtujen od drugega, a je v tej samoti tudi najbolj to, kar je. Prepletenost intime in občasna ironična prezentacija znotraj družbenega konteksta, primerno besedišče in izvorne plasti sebstva zagotavljajo pesniško presežnost v različnih legah avtorjevega poetičnega izraza,” je še zapisala komisija, ki so jo sestavljali Lidija Koceli, Marija Končina, Zoran Pevec ter lanski prejemnik pesniške nagrade Franci Novak.

Za nagrado so bili nominirani Tom Veber in še Robert Simonišek, Meta Kušar, Ana Kumperger in Tatjana Pregl Kobe. Na letošnji razpis za pesniško nagrado je prispelo 41 ciklusov pesmi 38 avtorjev, so sporočili iz Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec.

Slavnostna govornica torkove prireditve, na kateri je Občina Žalec lavreatu podelila tudi finančno nagrado v vrednosti 1000 evrov, je bila dramska igralka in pesnica Saša Pavček, večer pa je dopolnil tudi glasbenik in filozof Boštjan Narat.

Na prireditvi so predstavili tudi novo, 25. številko za književnost in kulturo Vpogled. V njej so med drugim objavljena tudi nominirana dela natečaja pesniške nagrade Fanny Haussmann.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button