Kultura

Opuščanje vedenja – razstava akademske slikarke Nuše Smolič

Kaj je za vas opuščanje vedenja? Za akademsko slikarko iz Ljubljane, ki predstavlja svojo samostojno razstavo v Sodnem stolpu do konca oktobrskega meseca je vsekakor opuščanje vedenja vse več kot samo naslov razstave.

Maribor je v petek, 7. oktobra 2022 pokal po šivih od kulturnih dogajanj. Ne le, da se je uradno otvoril festival MFRU, marveč je v čudovitem Sodnem stolpu otvorila samostojno razstavo tudi umetnica iz Ljubljane, akademska slikarka Nuša Smolič. Z razstavo Opuščanje vedenja je navdušila in inspirirala vse navzoče.

Otvoritev je potekala kot neklasičen kulturni dogodek, saj je na način različnih sfer umetnosti povezala svoje ustvarjanje. Za predstavitveni program je izbrala glasbo in ples, ki sta utelešale njene slike v fizični, snovni svet. Tako je pod melodijami vsestranske umetnice Patricije Roj s pretanjenim posluhom za Nušine slike zaigral gong v sozvočju s šamanskim bobnom in tibetanskimi posodami. Vse skupaj pa je začinil njen glas, ki je po prostoru odmeval Nušine barve na platnu.

In ker Nuša Smolič ne deluje samo kot slikarka, marveč tudi kot organizatorica in tako glede na njene dolgoletne izkušnje tudi v teh vodah vedno poskrbi za vzdušje, ki vsakega gledalca vsekakor ne pusti ravnodušnega. Tako je za otvoritveni program poskrbela z izbiro, ne samo v glasbeni, ampak tudi v plesni obliki. Plesna Izba Maribor, pod mentorstvom Dalande Diallo je tako utelesila vsak sleherni zvok Patricijine glasbe, ki je uprizarjala Nušine barvite velikofotmatne slike. Na otvoritvenem programu pa je bilo moč zaslediti tudi intervju, ki ga je z umetnico na podlagi likovno-teoretske poglobitve Nušinega koncepta odvodila sokolegica slikarka Slađana Matič Trstenjak.

Na razstavi boste videli več kot 400 risb in 30 slik, ki so bile del umetničinega ustvarjalnega procesa skozi celo leto.

Opuščanje vedenja je tako razstava z ozaveščanjem, da v vsakodnevnih situacijah prehajamo v notranje stanje, kjer vso pridobljeno znanje nima take širine, kot občutja, ki izhajajo iz globin srca in so tisti pravi smerokaz kam naša pot resnično mora.

Otvoritev razstave je glasbeno popestrila Patricija Roj in plesno Plesna Izba Maribor, pod mentorstvom Dalande Diallo.

Razstava v Sodnem stolpu je kot neke vrste uverturna v vse ostale, ki jih umetnica prireja še v prihodnje. Z le-to je v Mariboru namreč otvorila svoj koncept in se z njim zgodba nadaljuje v mesecu novembru v Ljubljani, v decembru v Dolenjskih Toplicah, po novem letu pa na primorskih koncih.

S štajersko razstavo je slikarka povezala tudi medkrajevno povezavo in za otvoritveni program izbrala umetnike iz Maribora, saj je mnenja, da se morajo različne sfere umetnosti povezovati, združevati in delati mostove, ne pa ustvarjati zidov, neodvisno od krajev in kontinentov.

Nuša Smolič je oseba, ki ima rada istomisleče ljudi in se z njimi povezuje, sodeluje in kreira nove, sveže ideje, zato je njen koncep predstavitve enoletnih razstav večja zgodba kot razstave same.

Z njimi namreč želi ozaveščati, da povezovanja štejejo in da sta drznost in pogum nujna, saj želi s tem spodbuditi predvsem mlade, neuveljavljene umetnike, ki se na umetniški trg prebijajo z raznimi strahovi nesamozavestnih pristopov, prepričanj o tem kaj se sme in kaj ne pod normami raznih institucionalnih pogojev.

Tako Nuša razbija marsikatere normative že z izbiro prostorov za razstavljanje, že z izbiro formatov samih slik, s postavitvijo razstave in tudi s samim programom otvoritve, saj je mnenja, da je mogoče prav vse, če imaš zastavljen cilj, predvsem pa jasno pot.

Razstava v Sodnem stolpu traja do 31. oktobra 2022 in je odprta vsak delavnik med 10-13. uro. Nuša pa se tako v vmesnem času že temeljito pripravlja na novo, ki bo v Ljubljani na dan 8 novembra z otvoritvijo ob 18. uri v razstavnem prostoru L56 v Litostroju. Z Ljubljansko razstavo bo Nuša pripravila 4-dnevni umetniški festival, kjer bo odvodila razne umetniške delavnice in k sodelovanju povabila različne kolege umetnosti za združevanje in predstavitev za javnost.

NS
Gregor Salobir

Sorodni članki

Back to top button