KulskoKulturaNoviceTehnologija

28. MFRU: ekspanzija mogočnega in kompleksnost zavesti

MFRU je spet zajel Maribor, z njim pa znova premikanje mej tehnologije za namene ustvarjanja umetniških del. Kaj je festival v svoji 28. izvedbi na ulice Štajerske prestolnice prinesel tokrat?

Mednarodni festival računalniške umetnosti (MFRU) se je vrnil v svoji 28. izvedbi. Kot že pove ime, festival združuje meje, ki jih danes lahko postavimo z računalniško tehnologijo, in jih upodobi na številne umetniške načine. Tudi letos v svojih razstavah ni razočaral.

Učne ure novih medijev

Na osemdnevnem festivalu je mogoče doživeti marsikaj, od pogovorov, razstav, pa vse do zvočnih performansov. Osrednja razstava pa zajema dela profesorja Janeza Strehovca, izrednega profesorja za teorijo novih medijev ter raziskovalca novih medijev in elektronske literature. V Vetrinjskem dvoru so bila razstavljena njegova dela, ogledati pa si je bilo mogoče tudi posnetke njegovih predavanj.

V Vetrinjskem dvoru so bila razstavljena dela profesorja Janeza Strehovca, ogledati pa si je bilo mogoče tudi posnetke njegovih predavanj.

Percepcija sveta okoli nas in realnosti, v kateri živimo

Tako v Vetrinjskem dvoru kot v izložbah ulic Maribora pa si je bilo mogoče ogledati številne razstave. Najbolj markantni so bili eksponati v Vetrinjskem dvoru, ki so se igrali z video projekcijo, zvokom in celo alkimijo – na nek način.

Stevan Kojić je s svojo instalacijo ponazoril, kako nova programska oprema zaznava obraze v rastlinah. Betina Habjanič se je skrivaj podala v prostore živinoreje in posnela grozote, ki smo jim lahko priča ob trenutnih razmerah v klavnicah. Jasna Hribernik pa je alkemično zmešala kri in nafto, pri čemer je nastala temna tekočina, pdobna nafti, a s še vedno razločnimi delci krvi. Njena teza je namreč slonela na tem, da se s količino prelite krvi v Ukrajini veča tudi cena nafte.

MFRU
Instalacija Stevana Kojića je ponazorila posebni ekosistem, v katerem je računalnik sposoben zaznavati dele obraza v rastlinah.

Glasba, zvok in ples… in računalniki

MFRU prav tako gosti številne zvočne performanse, ki donijo po dvorani Vetrinjskega dvora. Simon Macuh in Estela Žutić sta nastopila v soboto zvečer. Združila sta ples in zvok v performans, ki sta ga poinemonvala Zvok, gib, tok – entropomorfni dialog. Simon Whethman pa je nedeljski in ponedeljkov večer zaključil z zvočnim ustvarjanjem na številne delčke odpadnih naprav.

Simon Whethman je s pomočjo delčkov odpadnih naprav ustvaril nepozaben in edinstven zvočni performans.

V stiku z naravo in umetnostjo

Ob vodenih ogledih razstav MFRU ponuja tudi številne delavnice. V soboto je potekala delavnica z Jako Bergerjem, ki je tekla na temo ustvarjanja zvokov z uporabo okolja. Temeljila je na ideji, da glasba ne potrebuje drage opreme, da pride do izraza. Otroci pa lahko v ponedeljek obiščejo delavnico Parkžur, kjer bodo lahko s pomočjo poslušanja in opazovanja okolja spoznali, kako umetniki za svojo umetnost zaznavajo naravo in okolje.

V sklopu festivala vsako leto nagradijo tudi študentske intermedijske nagrade. Letos so za svoja odlična dela, ki so razstavljena v Galeriji Media Nox in na ogled vsak dan med 14. in 19. uro, nagrade prejele:
  1. Nika Tomažič, Avtomata
  2. Hana Zadnikar, Glej me
  3. Lara Žagar, Re-Teraformiranje

Festival bo potekal še vse do petka, 14. oktobra 2022.

Marina BAJIĆ
Marina BAJIĆ

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button