Tehnologija

Mobilniki v znamenju prepogljivosti in 5G

Svetovni kongres mobilne tehnologije pokazal, kaj so novi vroči trendi

V Barceloni poteka letošnja izvedba svetovnega kongresa mobilne telefonije, mednarodno znanega pod imenom MWC. Najbolj vroča trenda sta prepogljivost in peta generacija mobilne telefonije (5G).

Huawei in Samsung sta že predstavila pametne telefone s prepogljivimi zasloni.

Kitajski telekomunikacijski velikan Huawei je predstavil nov pametni mobilni telefon Mate X s prepogljivim zaslonom in podporo prihajajočim brezžičnim omrežjem pete generacije.

Na ločenem dogodku v ZDA je pametni mobilnik s prepogljivim zaslonom, poimenovan Galaxy Fold, kot prvi od največjih proizvajalcev predstavil južnokorejski Samsung. Poleg tega je predstavil tudi nov premijski mobilnik Galaxy S10 vključno z različico, ki podpira 5G.

Prav tako južnokorejski LG je medtem v Barceloni predstavil nov mobilnik LG V50 ThinQ 5G. Ta sicer še ne premore prepogljivega zaslona, je pa nanj mogoče priključiti dodaten zaslon, podpira tudi standard 5G. Obenem je LG predstavil nov premijski mobilnik LG G8 ThinQ.

Trendu v smeri mobilnikov s podporo standardu 5G bo sledilo tudi kitajsko podjetje Oppo. Kot so napovedali, bodo tovrsten mobilnik na trg poslali v drugem četrtletju letos. Mobilnik s podporo 5G je po poročanju tehnoloških portalov napovedal tudi kitajski Xiaomi, poimenovali so ga Mi Mix 3 5G.

V svet prepogljivih mobilnikov se medtem podaja tudi kitajski TCL, ki stoji med drugim za mobilniki Alcatel in BlackBerry. Na tokratnem kongresu v Barceloni je sicer pokazal le prototipe svojih bodočih tovrstnih naprav.

Prav mobilniki s prepogljivimi zasloni in podporo omrežjem 5G, ki jih bodo telekomunikacijski operaterji uvajali v prihodnjih letih, bi lahko po nekaterih ocenah vsaj delno oživili pešajočo prodajo pametnih mobilnikov.

Vse več potrošnikov namreč dlje časa obdrži svoj mobilnik, ker novi ne prinašajo tolikšnih inovacij oziroma izboljšav, da bi to potrošnike prepričale v zamenjavo starega mobilnika z novim.

Prepogljivi mobilniki po navedbah proizvajalcev ustvarjajo nov segment mobilnih naprav, ki združujejo lastnosti mobilnih telefonov in tablic ter s tem prinašajo povsem novo uporabniško izkušnjo, standard 5G pa bo omogočil še hitrejši prenos podatkov od aktualne četrte generacije (4G).

Kljub smelim načrtom proizvajalcev pa naj bi bil trg s prepogljivimi mobilniki vsaj v začetni fazi še zelo omejen, po njih naj bi tudi zaradi visoke cene posegali predvsem največji navdušenci nad novimi tehnologijami, pojasnjujejo nekateri analitiki.

Več novih mobilnikov je napovedalo tudi finsko podjetje HMD Global, ki ima pod svojim okriljem blagovno znamko mobilnikov Nokia. Izstopata Nokia 9 PureView s kar petimi kamerami na hrbtni strani mobilnika ter mobilnik v retro stilu Nokia 210.

Ameriški tehnološki velikan Microsoft je medtem obelodanil novo različico naglavne naprave za obogateno resničnost HoloLens 2, s katero zaenkrat cilja predvsem na profesionalne uporabnike v različnih industrijah.

 

 STA
Huawei

 

Sorodni članki

Back to top button