Kultura

Poezija ob kozarčku vina

Pričel se je festival Dnevi poezije in vina.

Dnevi poezije in vina na enem mestu združijo pesnike, umetnike, vinarje in navdušene bralce poezije iz vsega sveta. Pred uradnim začetkom na Ptuju sta se častna gosta festivala ustavila še v Mariboru.

Na zelenici pred hišo pesnika Andreja Brvarja so se zbrali ljubitelji poezije. S kozarcem vina v roki in v iskanju zavetja pred pripekajočim soncem so pričakali častna gosta festivala Dnevi poezije in vina. Ta sta se do pristana na Brvarjevini pripeljala s splavom.

Mesto častnega gosta je letos pripadlo izraelski pesnici Agi Mishol in nemškemu pesniku Michaelu Krügerju. Najprej je stihe pod stolpom začela brati izraelska pesnica. Agi Mishol se je rodila v Romuniji madžarskim staršem, ki so preživeli holokavst. Ko je bila stara štiri leta, so se preselili v Izrael. Njena poezija, ki jo piše v hebrejščini, je izredno svetla in humorna, a hkrati zaznamovana s prisotnostjo vojne in trpljenja.

V zavetju Sodnega stolpa je bil čas za poezijo.

Po devetih pesmih ene najbolj priljubljenih iranskih pesnic, je za mikrofon stopil pesnik in prozaist Michael Krüger. Kot so zapisali pri založbi Beletrina, je Krüger »borec za poezijo in vrednote svobodnega pesniškega izraza in intelektualnega govora«. Njegove pesmi bralcu sprva delujejo preprosto, a je njihovo sporočilo in teža v resnici težje doumljiva. Krügerjeva Poezija ima velik vpliv na nemško pesništvo. Programski vodja festivala Aleš Šteger je zanj rekel, da ni le preživel celega življenja ob pisanju pesmi, ampak tudi ob gradnji mostov za druge pesnike.

Agi Mishol je brala poezijo v hebrejščini.

Po kratkem branju poezije, sta se oba gosta odpravila na Ptuj, kjer se je pričelo glavno festivalsko dogajanje. To bo trajalo vse do sobote. Organizatorji so pripravili večerna pesniška branja, vinske degustacije, veliko Promenado poezije, dvoriščna branja, otroški program, vedno priljubljena zasebna branja in še mnogo drugega.

Zlasti je veliko pozornosti, tako pozitivne kot na žalost tudi negativne, namenjeno Odprtemu pismu Evropi. Gre za projekt, ki je letos izveden drugič. Njegov namen je opozoriti evropske institucije, politike, medije in Evropejce o perečih temah ter jih spodbuditi k razmisleku. Letošnje Odprto pismo Evropi je napisala švedska pesnica Athena Farrokhzad. S svojim pisanjem je že sprožila veliko debat in vroče krvi iz strani nestrpnežev. Pismo je objavljeno tudi na spletni strani častnika Večer.

Kot častni gost nas je obiskal tudi Michael Krüger.

Skupno se bo na festivalu odvilo 55 različnih dogodkov, sodelovalo bo 22 pesnic in pesnikov in 16. različnih držav. Letos je velik fokus dan španski poeziji. Zaključek festivala bo popestril nastop Vlada Kreslina in Malih bogov.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGNina Katarina BRAČKO
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780 Nina Katarina BRAČKO

Oceni članek

User Rating: Be the first one !

Sorodni članki

Back to top button