Kulsko

Italijanski gostinec po neuspešnem iskanju natakarjev zaposlil robota

Vse več italijanskih gostincev se sooča s pomanjkanjem delovne sile. Ko tudi lastniku priznane restavracije La Terrazza delle Sirene v letoviškem kraju Sorrento pri Neaplju, Mariu Parlatu, ni uspelo najti ustreznih natakarjev, je za strežbo angažiral dva kitajska robota, opremljena z umetno inteligenco, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Gostinec Mario Parlato je bil po lastnih besedah sit natakarjev, zlasti mladih, ki so ga vselej prosili za prost konec tedna. Zato se je odločil investirati v kadre, ki takšnih zahtev nimajo. Kljub temu pa roboti, kot je dejal, ne morejo v celoti nadomestiti osebja iz mesa in krvi. 

“Lahko pospremijo stranke do miz, prinašajo jedi in pijačo. Vendar sta vljudnost in ‘simpatija’ tistih, ki opravljajo to delo, nenadomestljiva,” je pojasnil gostinec. Za kitajska robota, ki lahko gostom zaželita tudi dober tek, je odštel 36.000 evrov.

Po ocenah združenja Assoturismo Confesercenti v italijanskem turističnem sektorju primanjkuje najmanj 50.000 ljudi. Težave s pomanjkanjem osebja imajo zlasti gostinci, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button