IzobraževanjeKulskoKultura

Festival oblikovanja Maribor v prvem dnevu napolnil Štuk

Srednja šola za oblikovanje Maribor od 17. do 19. aprila organizira Festival oblikovanja Maribor, ki je tematsko razdeljen na tri pomembna področja, ki jih poučuje šola: ponedeljek je bil v znamenju medijev, danes bodo na svoj račun prišli oblikovalci, v sredo pa frizerji.

V nekoliko oblačnem ponedeljkovem dnevu se je začel Festival oblikovanja Maribor. Lokalno in mednarodno okolje festival že prepoznavata kot pomemben dogodek za izmenjavo strokovnih mnenj in širjenje poslovno-partnerskih stikov. Pomembno je predvsem to, da gre za dogodek, ki mladim pomaga pri motivaciji do uspeha.

Festival v svoji večletni tradiciji k sodelovanju vabi strokovnjake, zanimive osebnosti, ustvarjalce, mlade in malo manj mlade, ki jih ni strah izzivov in bi si na festivalskih dogodkih želeli deliti svoje znanje in uspeh. Glavno nit festivala v celoti ustvarjajo dijaki in njihovi mentorji iz Srednje šole za oblikovanje Maribor (SŠOM). Njihov cilj je predvsem, da mladim omogočijo možnost prepoznavnosti na trgu, ki je iz dneva v dan večji.

Med besedami sta spretno krmarili Klara Levart Tič in Klara Steinbacher. 

Prvi dan v znamenju medijev

Prvi dan festivalskega dogajanja je bil namenjen medijcem. V svojo sredo so organizatorji najprej povabili Dejana Veseliča, ki v medijski hiši Pro Plus d.o.o. opravlja delo režiserja in Roka Makovca, ki je soustanovitelj in direktor spletne marketinške agencije IT Melona.

Sledil je pogovor z novinarko informativnega programa POP TV, Špelo Bezjak, ki sta ga moderirali Klara Levart Tič in Klara Steinbacher. Beseda je tekla o novinarskem delu, prijetnih in neprijetnih anekdotah, ki se pripetijo na terenu in novinarskih začetkih. Zanimivo je bilo prisluhniti tudi, kakšno je dogajanje v redakciji najbolj gledane informativne oddaje v državi. Skozi pogovor so dijaki lahko spoznali, da je delo novinarja zagotovo izjemno zahtevno. Potrebno je izbrati prave informacije, ki jih novinar posreduje javnosti, delo pa zna biti naporno in stresno. Pa vendarle Špela Bezjak poudarja, da novinar ob dobro opravljenem delu občuti zadovoljstvo tudi, če je novica malce manj prijetna.

Program so med pogovori z gosti popestrile glasbene in celo akrobatske točke.

Pestro festivalsko dogajanje vse do četrtkovega večera

Vsak dan organizatorji pripraljajo program, ki je posvečen enemu izmed programov SŠOM. Tako se bosta odvila še dan oblikovalcev, na katerem bodo dijaki prisluhnili Arnetu Hodaliču, Katji Škorjanc, Bojani Kovačič Zemljič in Suzani Rengeo in dan frizerjev. Na dnevu frizerjev se bodo bodoči frizerski mojstri pomerili na tekmovanju A STAR IS BORN, prisluhnili pa bodo lahko make up artistki Mateji Skočir in frizerjema Danijeli Cehtl ter Smiljanu Škarici.

Festival spremlja tudi natečaj za učence, dijake, študente oz. mlade do 27. leta pod naslovom Aritmija mladosti. Na festivalskih dnevih bodo tako razglasili nagrajence v vseh kategorijah natečaja: fotografiji, animaciji, plakatu, stripu in grafični kratki pripovedi, filmu, modni kreaciji, modni ilustraciji, promocijskih in darilnih izdelkih in pričeski.

Dogajanje se bo zaključilo v četrtek s svečano prireditvijo in nastopi dijakov SŠOM.

Rebeka MIKŠA
Rebeka MIKŠA

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button