Šport

Dončić osvojil naslov najboljšega novinca leta v NBA

Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić je na slovesni podelitvi nagrad lige NBA za sezono 2018/2019, ki jo je v Santa Monici vodil Shaquille O'Neal, prepričljivo osvojil naziv najboljšega novinca leta. Najboljši košarkar lige pa je postal 24-letni Grk Giannis Antetokounmpo.

Sijajni Dončić je skoraj enoglasno prejel nagrado Eddieja Gottlieba za najboljšega rookieja sezone. Mladi zvezdnik Dallasa dobil kar 98 glasov. Preostala dva sta pripadla Američanu Traeju Youngu (Atlanta Hawks). Dončić je bil obenem tudi dobitnik vseh mesečnih nagrad za najboljšega novinca v zahodni konferenci, tako da je bil prvi favorit tudi za letno nagrado.

Uspešna sezona za Dončića

Dončić je sezono končal s povprečjem 21,2 točke, 7,8 skoka in šest podaj. Tudi Dončić je tako kot Antetokounmpo v svoji kategoriji postal šele drugi Evropejec z nagrado za novinca leta po Špancu Pauu Gasolu leta 2002. Oba pa sta obenem tudi edina zmagovalca izbora lige NBA doslej, ki nista igrala srednješolske ali univerzitetne košarke v ZDA.

Preostalimi neameriški zmagovalci izbora, ki so bili Patrick Ewing (Jamajka), Kyrie Irving, Ben Simmons (oba Avstralija) in Andrew Wiggins (Kanada), so vsi igrali košarko v srednji šoli ali na univerzi v ZDA.

Dončić se je pridružil zmagovalcu novinca leta 1961 Oscarju Robertsonu. Z Oscarjem sta edina v zgodovini lige, ki sta dosegla povprečje 20 točk, sedmih skokov in šestih podaj na tekmo. Ljubljančan, ki zdaj živi v Dallasu, je ob tem dosegel osem trojnih dvojčkov. V tej prvini med novinci zaostal le za Robertsonom (26) in Benom Simmonsom (12). Obenem pa je popravil rekord legendarnega Magica Johnsona za največ trojnih dvojčkov (7) pred dopolnjenim 21. letom starosti.

Sezono je končal kot eden od le štirih igralcev lige NBA in edini novinec s povprečjem vsaj 20 točk na tekmo, sedem skokov in šest podaj. To je doslej uspelo le še LeBronu Jamesu, Russellu Westbrooku in Nikoli Jokiću.

Luka je tudi prejemnik nagrade športnik leta 2018 v Sloveniji.

 

View this post on Instagram

 

My rookie of the year ❤️🏆 I’m so proud of you!! #nbaawards #roty

A post shared by A. GOLTES (@anamariagoltes) on

 

 STA
 Pixabay
ikona snemalec House of Highlights

Uredništvo DOSTOP.si

Administrator portala DOSTOP.si.

Sorodni članki

Back to top button