Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
NoviceŠport

Alpska smučarka Meta Hrovat je nepričakovano zaključila tekmovalno pot

Slovenska alpska smučarka Meta Hrovat je včeraj povsem nepričakovano oznanila, da pri svojih 24 letih starosti končuje tekmovalno pot. Presenetljivo vest je svojim sledilcem sporočila včeraj na Facebooku in Instagramu, danes pa bo na sedežu Smučarske zveze Slovenije tudi uradno stopila pred medije.

“Odločitev, ki sem jo sprejela, je bila zagotovo ena težjih v mojem življenju, neizmerno vesela sem, da to odločitev sprejemam dokaj zdrava, koleno mi še vedno dela nekaj preglavic, a vse se bo uredilo,” je Meta Hrovat zapisala v daljšem zapisu na družbenih omrežjih.

“Nimam pojma, kaj me čaka v življenju, ampak sigurna sem, da se odpravljam na novo dogodivščino. Ne najdem besed, s katerimi bi vam lahko izkazala hvaležnost za vse izrečene spodbudne besede, včasih ste me s kavča pošteno zbodli, ampak vse to je zdaj del mene, zaradi vsega sem oseba, kakršna sem, in hvaležna sem za to. Se vidimo kmalu … v gorah, zraku, na smučeh … kjerkoli pač,” je še dodala.

V svetovnem pokalu je zbrala 19 uvrstitev med najboljšo deseterico, štirikrat je bila na stopničkah, dvakrat tretja na domačem kranjskogorskem hribu na progi Podkoren v letih 2020 in 2021 ter dvakrat tretja v Lenzerheideju, v letih 2018 in 2021.

Na zadnjem nastopu je padla in si poškodovala desno koleno

Med biografskimi podatki, ki se zbirajo na uradni strani Mednarodne smučarske zveze fis-ski.com, je bil zadnji tekmovalni nastop Gorenjke odstop v drugi vožnji veleslaloma za svetovni pokal alpskih smučark, 6. marca letos v Lenzerheideju v Švici.

Šlo je za padec, ki je zarezal v kariero tekmovalke, specializirane za slalom in veleslalom. V padcu je utrpela poškodbo desnega kolena. Nato se je razšla tudi s trenerjem iz Italije Liviom Magonijem, ki je pomagal šampionkama Tini Maze in Petri Vlhovi, a sodelovanje z Gorenjko ni obrodilo pravih sadov.

“Prišla sem do točke v mojem življenju, ko športu nisem več pripravljena posvetiti sebe v tolikšni meri, da bi lahko dosegala rezultate, ki bi si jih želela, kar pa je meni osebno še nekoliko težje sprejeti, pa je, da sem izgubila tisto iskrico v očeh in željo, ki me je gnala po začrtani poti celotno kariero,” je zapisala.

Tekmovalka iz Podkorena je sezono končala brez stopničk v svetovnem pokalu in brez olimpijske kolajne na Kitajskem. Optimistično se je pripravljala na začetek sezone, na treningih se je pridružila obetavni Neji Dvornik, ki trenira pod vodstvom Denisa Šteharnika. Z reprezentanco je bila na pripravah v Argentini, po prihodu domov pa v javnosti ni omenila možnosti, da bi se rada tekmovalno poslovila.

Načrti so se obrnili na glavo, ko je po začetku treningov na ledenih podlagah znova začutila bolečine v kolenu. Zaradi vnetja patelarne vezi v kolenu je izpustila uvod v sezono v Söldnu. Nato pa se je odločila, da bo postavila tekmovalne smuči v kot.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Meta Hrovat (@metaahrovat)

Mladinska svetovna prvakinja je bila najboljša veleslalomistka po Tini Maze

Meta Hrovat je bila po slovesu Tine Maze najboljša slovenska veleslalomistka med ženskami. V zadnji sezoni je bila 20. veleslalomistka v seštevku svetovnega pokala, v sezonah 2020 in 2021 deveta, pred tem 11. (2018) in 14. (2019).

Na velikih tekmovanjih, olimpijskih igrah in članskih svetovnih prvenstvih, je najvišje posegla letos na Kitajskem, ko je olimpijski veleslalom končala na sedmem mestu.

V svetovnem pokalu je zbrala vsega skupaj 84 startov, debitirala je na veleslalomu v Lienzu 28. decembra 2015. V evropskem pokalu je bila osemkrat na stopničkah, trikrat je zmagala, enkrat v slalomu in dvakrat v veleslalomu.

Dosežki iz mladinskih let so članici kluba ASK Kranjska Gora napovedovali blestečo kariero. Pohvali se lahko z naslovoma svetovne mladinske prvakinje v slalomu, z olimpijskih iger mladih leta 2016 je domov prinesla slalomski bron. A so jo spremljale tudi poškodbe, leta 2019 je prestala operacijo gležnja.

Po slovesu Hrovatove je v slovenski ekipi zazevala velika vrzel. Andreja Slokar je po operaciji kolenskih križnih vezi že končala sezono, še preden jo je začela. Zaradi poškodbe kolena je odsotna tudi Tina Robnik. Tekmujeta lahko le Ana Bucik in Neja Dvornik.

STA
Facebook

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button