Znanost

Plastika tudi v globinah oceanov

Plastiko našli tudi v živalih iz globin oceanov

V črevesju živali, ki živijo v najglobljih jarkih oceanov, so britanski znanstveniki našli koščke plastike, piše v študiji, ki jo je objavila znanstvena revija Royal Society Open Science.

V oceanih plava najmanj pet tisoč milijard kosov plastike. Večina dosedanjih študij, ki je preučevala vpliv onesnaženosti s plastiko, se je osredotočala na onesnaženje blizu površja morja. Pokazale so veliko stopnjo onesnaženja s plastiko v ribah, želvah, kitih in morskih pticah.

Britanski strokovnjaki pa so sporočili, da so delce plastike našli v drobnih rakcih v šestih najglobljih oceanskih jarkih. V najglobljem med njimi, Marijanskem jarku, so prav vse živali, ki so jih preučili, imele v prebavilih plastiko.

V oceanih plava ogromno plastike.

Od 90 živali, ki so jih preučili, so v 65, kar je 72 odstotkov, našli najmanj en plastičen delec. Študija sicer izpostavlja, da ni jasno, ali so delci prišli do morskega dna ali so jih morda pogoltnile ribe, ki so živele bližje morskemu površju in so po poginu potonile, z njimi pa so se hranile živali v globinah.

Znanstveniki so ob analizi plastičnih vlaken v živalih ugotovili, da so se vezi med atomi v plastiki skrčile, kar po njihovih navedbah pomeni, da so vlakna stara več let.

Strokovnjake je presenetila tudi razširjenost onesnaženja s plastiko v oceanskih globinah. »Je blizu Japonske, Nove Zelandije, Peruja in vsak jarek je izredno globok,« je poudaril Alan Jamieson z univerze v Newcastlu. Skupina znanstvenikov je opozorila, da je nemogoče reči, kako bo plastika dolgoročno vplivala na bitja na dnu oceanov.

 

 STA
 splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button