Življenjski slogZnanost

Zakaj potrebuješ humor za zdrave možgane?

Humor aktivira tvoje možgane in izboljšuje počutje bolj kot karkoli drugega. V hitrem tempu življenja je smeh ključen za tvoje zdravje. Znanost namreč pravi, da so naši možgani nagnjeni k iskanju humorja.

Morda se ti zdi, da je preučevanje humorja trivialno v primerjavi z drugimi področji kognicije. Vendar je humor pomemben in vprašanje, zakaj so nam določene stvari smešne, fascinira filozofe že stoletja.

Kako delujejo možgani?

S pomočjo tehnologij, kot je funkcionalna magnetna resonanca (fMRI), raziskovalci vidijo, kako možgani obdelujejo informacije. Izkazalo se je, da šale – dolgo časa obravnavane kot nepomembna zabava – lahko naredijo tvoje možgane bolj zdrave in pametnejše.

Tvoji možgani so namreč kot mišica in potrebujejo vajo. Kaj jim to omogoča? Informacije. Bolj kompleksne slike, kot so umetniška dela ali razgledi, najbolj spodbujajo tvoje možgane. Pri tem se aktivirajo nevroni, ki osvetlijo fMRI posnetke v svetlih barvah. Učenje in reševanje problemov ustvarjata občutek zadovoljstva, ki je podoben učinku drog.

smeh, smejanje, zabava, humor
Humor je lahko način, s katerim možganom zagotovimo informacije.

Humor hrani tvoje možgane

Strokovnjaki domnevajo, da humor hrani možgane na podoben način kot to počnejo kompleksne informacije. Večina šal temelji na neskladju – nepričakovani, absurdni ali nenavadni kombinaciji dveh različnih idej. Ko vidiš ali slišiš to mešanico, si zmeden. Nato pride poanta šale, ki razreši to zmedo in sproži zadovoljstvo. Podobno kot pri reševanju uganke.

Ali lahko to zmanjšuje stres?

Humor pomaga možganom tudi na manj očitne načine. Smeh je naravni razbremenilec stresa, tvoji možgani pa bolje delujejo, ko niso obremenjeni s skrbmi. Raziskave so pokazale, da starejši ljudje, ki gledajo smešne videoposnetke, izboljšajo svojo sposobnost učenja in pomnjenja novih informacij, saj smeh zmanjšuje raven hormona stresa.

Dobra šala lahko deluje tudi kot ventil za sproščanje celotnega telesa. Humor namreč pomaga obvladovati stres, izzive in težave, ki se zdijo nepremostljive. Smejanje tako zmanjšuje bolečino in osamljenost, kar povečuje srečo in zadovoljstvo z življenjem.

smeh, smejanje, zabava, humor
Humor zmanjšuje stres in povečuje zadovoljstvo.

Humor in spomin

Humor ima močan učinek tudi na spominske centre možganov. Raziskave med pandemijo so pokazale, da so si ljudje bolje zapomnili smešne politične in novičarske zgodbe kot resne. To bi lahko pomenilo, da nam olajša razumevanje in sprejemanje različnih pogledov in občutkov med pomembnimi pogovori.

Dojemanje drugih

Humor ni le koristen za tvoje zdravje, ampak te lahko tudi naredi privlačnejšega za nasprotni spol. Ustvarjanje in razumevanje šal zahteva povezovanje različnih informacij, kar kaže na široko znanje in sposobnost razmišljanja na nov način. Raziskave so pokazale, da ljudje, ki so bolj duhoviti, doživljajo večjo privlačnost in imajo več uspeha pri iskanju partnerjev.

Humor ima torej edinstveno moč: prisili te, da razmišljaš drugače, te povezuje z drugimi, zmanjšuje bolečino, vadi tvoje možgane in te osrečuje. Če lahko humor naredi vse to, je jasno, da si moraš vzeti vsak dan čas za dobro šalo.

DOSTOP.si / RK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button