Kulsko

V Cambridge so se po 21 letih vrnili rokopisi Charlesa Darwina

V univerzitetno knjižico v Cambridgeu so se vrnili rokopisi Charlesa Darwina, v katerih so zapisane njegove pionirske zamisli o evoluciji, vsebujejo pa tudi znamenito skico Drevo življenja. Rokopise so pogrešali kar 21 let, vrnjeni so bili anonimno. Rokopisi so v dobrem stanju in brez očitnih znakov poškodb.

Dragocene dokumente je neznanec v rožnati darilni vrečki odložil na tla v javnem prostoru knjižnice, skupaj s sporočilom, v katerem je knjižničarki zaželel veselo veliko noč.

Charles Darwin je rokopise napisal leta 1837, ko se je vrnil s potovanja po svetu z ladjo Beagle. Po oceni knjižnice naj bi bili rokopisi vredni več milijonov funtov. V enem od usnjenih zvezkov je narisan diagram, ki prikazuje več možnosti za razvoj vrste. Leta 1859 je v knjigi O nastanku vrst Darwin objavil tudi bolj izpopolnjeno ilustracijo.

Univerzitetna knjižnica Cambridge je rokopise prvič uvrstila na seznam pogrešanih leta 2001, potem ko so jih zaradi fotografiranja prenesli iz varne sobe za posebne zbirke. Najprej so menili, da so nepravilno shranjeni drugje v obsežni stavbi, v kateri je približno deset milijonov knjig, zemljevidov in rokopisov.

Vendar v obsežnem iskanju leta 2020 zvezkov niso našli. Knjižnica je poklicala policijo, rokopisi pa so bile uvrščene v Interpolovo zbirko podatkov o ukradenih umetniških delih, imenovano Psyche.

“Edini cilj našega javnega poziva je bil, da se rokopisi vrnejo v našo varno shrambo. Vesela sem, da smo v tako kratkem času dosegli takšen uspeh,” je dejala knjižničarka Jessica Gardner, ki je leta 2020 sprožila preplah, da so bili dokumenti ukradeni. Rokopise bo knjižnica poleti razstavila, da si jih bodo lahko vsi ogledali, je dodala.

Sorodni članki

Back to top button