Zabava

10 najboljših iger, ki je zaznamovalo prejšnje desetletje

V 10 letih se lahko zgodi marsikaj; Indie scena je postala pomemben člen gaming industrije, ki vsak teden na trg spravi nov must-have naslov, hkrati pa se je trg konzol čisto spremenil (tebe gledamo Switch) in odprl možnosti, ki se jih 20 let nazaj nismo mogli niti zamisliti. Spodaj je izbor 10 najboljših iger desetletja.

The Witcher 3: Wild Hunt

V tretje gre rado! CD Projekt Red je s tretjo Witcher izdajo osvojil svet. Witcher vsebuje očarljiv odprt svet, napet sistem bojevanja, pošasti, globoke dialoge, izredne stranske pustolovščine … seznam pa se samo nadaljuje!

Ne smemo pa pozabiti na igro v igri: Gwent. Igra s kartami je bila tako popularna, da je postala samostojna multiplayer videoigra. Witcher 3 je bil narejen za novo (aktualno) generacijo konzol in nihče si ni drznil pomisliti, da bi tako ogromna igra lahko izgledala tako dobro in bila tudi neverjetno igriva. Geralt von Rivia se je za vedno zapisal v zgodovino. Za tiste, ki še niste opazili, junak je dobil tudi lastno Netflix serijo.

Celeste

Matt Makes Games so s Celeste igrivost, vizuale, ljubečo glasbo in celotno izkušnjo naredili izjemno prijetno. Z junakinjo Madeleine se igralci v igri povzpnemo na hrib, medtem pa se srečamo s številnimi ovirami, ki na nas prežijo skozi celotno igro.

Smrt v igri je pogosta, a to nič ne pomeni – vsak spodrsljaj je lekcija in le s številnimi poizkusi lahko vsak igralec uspešno premaga vse stopnje, ki so jih pripravili razvijalci igre.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Kako lahko v zgolj nekaj stavkih opišemo naslov, ki za mnoge predstavlja najboljšo videoigro, ki jo je izdal Nintendo? BOTW je res nekaj unikatnega: z besedam ni mogoče povzeti doživetja, ki ga nudi ta mojstrovina.

Svoboda, ki jo nudi BOTW, je nepopisljiva: osvajanje mogočnih gora, skrivno infiltriranje v skladišča, napeti spopadi z močnimi sovražniki – Zelda nudi vse! Glavni razlog, zakaj smo se zaljubili v to igro, je nenehno odkrivanje novih stvari in izkušenj, ki čakajo na vsakem vogalu.

The Last of Us

Naughty Dogs klasika iz leta 2013 je zaradi svoje emocionalne zgodbe, resničnih likov in odličnega gameplaya naredila korak naprej v svetu videoiger.

Kratek povzetek zgodbe izgleda takole: V post apokaliptičnem svetu, kjer se ljudje zaradi epidemije spreminjajo v pošasti, mora zagrenjen moški pospremiti mlado dekle skozi ZDA, da bi lahko našla zdravilo, ki bi ozdravil svet. Čeprav je ta zgodba v današnji pop kulturi zelo izrabljena, si zaradi topline pisanja in ljubezni do poškodovanih likov, ki ji srečamo v zgodbi, igra zasluži posebno mesto v svojem žanru.

Portal 2

Portal 2 je verjetno najpametnejša igra zadnjega desetletja, sigurno pa je ena najzabavnejših. Gre za zadnji Valve naslov, ki je osredotočen na singleplayer način igranja, nadaljnje igre so bile oblikovane okoli multiplayer izkušnje. Vseeno pa se ne bi branili Portal 3.

The Elder Scrolls V: Skyrim

Igra, ki danes izgleda že malo zastarela, še vedno velja za enega najpomembnejših izidov prejšnjega desetletja. Fantazijska igra ima vse; odprt konec, mogočne zmaje, številne možnosti za oblikovanje heroja …

Skyrim ni samo igra, je življenjski stil. Igralčeva pot izgleda nekako takole: najprej osrednja zgodba, potem so na vrsti stranske pustolovščine. Ko igralec opravi z njimi, si naloži nov mod in igranje se je lahko ponovno pričelo. Ko si enkrat del Tamriela, si vedno del njega.

The Witness

The Wintess je preprost, a hkrati kompleksen. Vsak igralec se znajde otoku, kjer mora rešiti številne uganke, ki so sestavljene iz linij. Nič posebnega? Ravno nasprotno, ko zaženemo igro, se kazalec na uri čarobno premakne za 6 ur naprej.

Jonathan Blow in Tom Bissell sta z The Witness naslovom spremenila pomen pripovedovanja zgodb v videoigrah. Igra vsebuje zgodbo, ki pa je raje ne bomo razlagali, saj jo moraš doživeti. Edino kar bomo izpostavili je, da The Witness skriva drugi skrivnostni konec, ki ga je vredno odkleniti.

Inside

Playdeadov predhodnik Limbo (2010) je Indie sceno izstrelil na višji nivo, toda Inside je naredil vtis na celotno gaming industrijo.

Cilj je tako preprost kot zaskrbljujoč: preživeti! Črno-beli svet ne predstavil le zapletenih 2D ugank, temveč celotno preživetje postavi na kocko. Glavna anekdota je, da je igro treba končati – pri tem ni pomembno, koliko poizkusov je bilo potrebnih.

Soma

Horror igre prihajajo v vseh oblikah, ki si jih lahko zamislimo. Until Dawn bo na vsakem koraku poskrbel za dozo adrenalina, medtem ko Silent Hill premika meje neudobja. Potem pa je tu Soma, igra, ki jo z eno besedo lahko opišemo kot grozljivo

V podvodnem obratu se srečamo s številnimi robotskimi sovražniki, ki povzročijo potne dlani in povišan srčni utrip, za dodaten adrenalin pa poskrbijo zastavljena vprašanja, na katera ne želiš odgovoriti. Igra pod vprašaj postavi pojem človeškosti, kar jo naredi pravo redkost v svojih vodah.

Counter-Strike: Global Offensive

Counter-Strike že 20 let zaseda mesto kraljeve discipline med strelskimi igrami. Zanaša se na enostavno osnovo (teroristi proti protiterorističnim enotam), pametno izdelane mape in napet način spopadov. Vsaka nova izdaja je doprinesla nekaj novega, vrhunec pa je franšiza doživela z Global Offensivom, ki velja za eno najboljših FPS iger vseh časov. Naslov je pomemben del e-športa in izgleda, da njegove vloge še dolgo ne bo prevzel nihče.

 

 Red Bull
Lear Miller / Red Bull Content Pool

Sorodni članki

Back to top button