Zabava

Učna ura smeha s profesorjem Kuzmanom

Večer komedije na Štuku je tokrat popestril prof. dr. Uroš Kuzman

Si predstavljaš matematiko pomešano s smehom? Tako nekako je zgledal tokratni Večer komedije na Štuku, na katerem je nastopil profesor Uroš Kuzman in pošteno nasmejal »učence«, ki so prišli na blok uro na Štuk.

Na prvi pogled se zdi, da profesorji in asistenti ne spadajo na Štuk, a profesor Uroš Kuzman je dokazal, da temu ni tako. Vsaj ne, če se pokažejo na odru. Z monokomedijo Profesor Kuzman Mlajši nas je asistent na Univerzi v Ljubljani zabaval celo blok uro, ki pa se je za razliko šolske blok ure končala mnogo prehitro. Prisotnost je bila obvezna, profesor Kuzman pa je na svoj stand up prinesel celo dnevnik z redovalnico, kamor je vpisal neopravičene ure in negativne ocene.

Blok ura smeha, pomešanega z matematiko, se je pričela natanko ob zvoku šolskega zvonca, ko je na oder zakorakal profesor in vse svoje »učence« kar takoj prestrašil z listanjem po redovalnici. Pred tablo je želel poklicati Boruta Pahorja, Jana Plestenjaka in Igorja Bavčarja, vendar noben od njih ni bil prisoten, zato je prisotnim učencem raje razkazal svojo učilnico. Na velikem portretu sredi prostora je bila naslikana Marija Terezija, zgodovinsko gledano druga Marija po popularnosti, ki je otrokom zagrenila čas med ponedeljkom in petkom. Prva je zagrenila samo nedelje.

Večer komedije Profesor Kuzman mlajši 2019 - oder | Kuzman je eno uro in pol pošteno zabaval publiko.
Večer komedije Profesor Kuzman mlajši 2019 - publika | Smeha ni manjkalo.
Večer komedije Profesor Kuzman mlajši 2019 - ukulele | Profesor ne obvlada le matematike, leži mu tudi petje in igranje na ukulele.

  Kuzman uči matematiko na fakulteti, spozna pa se tudi na druge vrste šol: avtošole, glasbene šole in osnovne šole. Z osnovnošolskimi spomini na vožnjo z avtobusom, razredne blagajnike in zafrkavanje je do srca nasmejal celotno dvorano, ki je vidno uživala v predstavi. Nadaljeval je z zgodbami o prvih izkušnjah v srednješolskih letih, vmes pa razložil, da se njegova monokomedija imenuje Kuzman mlajši, ker je bil poleg preostalih družinskih članov profesor tudi Kuzman starejši.

  Na odru je poleg table, katedra in slike Marije Terezije stal tudi ukulele, na katerega je Kuzman zaigral zgodbo o matematiku, ki končno spozna punco. Pesem Račun brez krčmarja je imela odličen učinek na trebušne mišice obiskovalcev, podobno pa so odreagirali tudi kasneje, ko je zaigral Za črki dve in se pošalil na račun svojega »dr.« naziva.

  Seveda ni šlo brez humorne analize dela, ki ga kot profesor opravlja. Ocenjevanje študentov mu ni najbolj všeč, zato spregleda tudi kako plonkanje, za katerega se študent korenito pripravi. Salve smeha je izzvalo tudi nejgovo mnenje o fakultetah, ki so razpršene po celotni Sloveniji in inflaciji znanja, ki se kaže tudi v njegovem dr. nazivu.

  Za konec nam je razložil, da je tudi on še v šoli, saj obiskuje šolo za starše, ki nima 8-urnega delovnika, odmorov, počitnic, vedno pa te čaka domača naloga in nadležni »učenec«, ki nekaj sprašuje. Po dobri uri in pol smeha je s tem dodal le še češnjo na tortico in dokazal, da mu v matematičnem standupu ni para.

   

  Urška KUR
  Urška KUR
   Radio 1 

  Urška Jakopin

  Urednica

  Sorodni članki

  Back to top button