Okolje

Dan za zaščito ozonske plasti: sodeluj na spustu s sandolini po Dravi

Generalna skupščina ZN je leta 1987 podpisala Montrealski sporazum in dan 16. september razglasila za mednarodni dan zaščite ozonske plasti.

EPEKA, znanstveno-raziskovalno združenje za umetnost, kulturne in izobraževalne programe in tehnologijo, se ne izogiba dejstvu, da se je potrebno soočati s prihodnostjo našega planeta. Na ta dan želijo mlade in širšo javnost v Mariboru opozoriti o pomembnosti ozonske plasti. Ozon, ki je v zraku razporejen predvsem v plasti med 10 in 50 kilometri, njegova koncentracija pa je najvišja v plasti med 19 in 23 kilometri nad morsko gladino, ima za življenje na zemlji zelo pomembno vlogo. Varuje nas pred nevarnim delom ultravijoličnega sevanja.

Po podatkih Agencije RS za okolje naj bi se ozonska plasti po predvidevanjih vsakih deset let zmanjšala za 2,9 odstotka. Pri tem stanjšanje plasti za odstotek pomeni 1,3-odstotno povečanje ultravijoličnega sevanja pri tleh.

Vabijo vas na dogodek, ki bo v Mariboru potekal jutri v četrtek, 15. septembra, dan pred Dnevom za zaščito ozonske plasti. Sestavljen bo iz predavanja mladinskega delavca o pomembnosti aktivnega državljanstva mladih pri varovanju našega planeta in delavnice, kjer bodo iz recilkliranih materialov izdelovali izdelke za vsakdanjo rabo. Vrhunec dneva bo spust s sandolini (kajaki) po reki Dravi do mariborskega Lenta. Dogodku bo sledilo neformalno druženje.

V kolikor bi želeli sodelovati pri spustu po reki Dravi, se je potrebno na dogodek predhodno prijaviti na: epeka@epeka.si

Dodatne informacije o dogodku najdete na spletni strani in na Facebooku.

Mlad.si
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button