Okolje

Čistilna ladja se je lotila otoka plastike v Tihem oceanu

Čistilna ladja, posebej zasnovana za čiščenje oceanov, je uspela pobrati prve plastične odpadke v ogromnem otoku plastike, ki lebdi med Kalifornijo in Havaji. Ladja The Ocean Cleanup je na misijo v Tihi ocean prejšnji mesec izplula iz San Francisca.

Izumitelj in ustanovitelj neprofitne organizacije The Ocean Cleanup Boyan Slat je v sredo sporočil, da je njihov čistilni sistem v zaplati odpadkov prvič ujel plastiko. S projektom si želijo v petih letih očistiti polovico tega zloglasnega otoka smeti, ki je velik za dve Franciji.

S pomočjo podobnih ladij bi morda lahko očistili oceane.

Čistilna ladja ima sistem iz 600 metrov dolgega lovilca plastike, sestavljenega iz cevi, napolnjenih z zrakom, v obliki črke U. Sistem z vzdevkom 001 deluje tako, da s pomočjo morskih tokov zajema plastiko in jo nato prepelje na celino na recikliranje. Pod cevmi je velika mreža, ki sega tri metre globoko, s to pa želijo zajeti tudi plastiko, ki lebdi tik pod morsko gladino.

V fazi preizkušanja se je sistemu plastika še “izmikala”. Z veliko mrežo pa je nastala neke vrste ogromna zapora. Zapora lebdi na gladini in plastiki preprečuje, da bi se izmaknila čistilnemu sistemu.

To je prvi projekt, ki je požel plastiko iz plavajočega otoka odpadkov. Z veliko mrežo pa jim je uspelo doseči tudi mikroplastiko. Verjamejo, da lahko na podoben način resnično očistijo oceane.

Čistilna ladja je izplula 9. septembra. Slat, ki se je ideje za čiščenje morja domislil pred sedmimi leti, ko je bil še v srednji šoli, namerava v prihodnosti ustvariti veliko večjo, 100 kilometrov dolgov zaporo v obliki črke V, ki bi jo sestavljale velike gumijaste boje v obliki blazin.

Slat si je že pred časom prislužil naziv Šampion Zemlje in s tem postal najmlajši dobitnik najprestižnejše okoljevarstvene nagrade, ki jo podeljujejo Združeni narodi.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button