Okolje

Okolju prijazna ekološka sveča Edina kmalu na večjih pokopališčih

Socialno podjetje Bolje je uspešno zaključilo kampanjo množičnega financiranja za okolju prijazno nagrobno svečo, ki so jo poimenovali Edina. Naslednje leto bo svečo možno kupiti v cevličarnah Pogrebnega podjetja Maribor in javnega podjetja Žale.

Sveča Edina bo predvidoma končana do konca januarja. Predvidoma od februarja naslednjega leta jo bo mogoče kupiti v cvetličarnah Pogrebnega podjetja Maribor in javnega podjetja Žale. Zanjo pa se že zanimajo tudi trgovska podjetja, so še sporočili.

Vse surovine sveče so lokalne, narejena pa je iz naravnih in obnovljivih materialov.

Ekološka sveča Edina je povsem lokalnega izvora, saj so vse surovine slovenske in domače izdelave. Narejena je iz naravnih in obnovljivih materialov – iz odsluženega olja, stekla in aluminija. Vosek je narejen iz lokalnega, odsluženega odpadnega jedilnega olja, ki ga zbirajo in predelujejo sami v socialnem podjetju Bolje.

Uporabljeni so stekleni kozarci Steklarne Hrastnik. Pokrovčki iz aluminija, izdelani s strani družinskega podjetja Orodjarstvo Gorjak, ter stenji podjetja Zastor iz Rečice ob Savinji. Ne vsebuje parafina, ki ga sicer uporabljajo pri navadnem vosku in ki pri gorenju sprošča nevarne, rakotvorne snovi.

Vračanje in recikliranje stekla

Edino bodo pilotno uvedli na dveh osrednjih mariborskih pokopališčih in ljubljanskih Žalah, projekt pa bodo kmalu razširili še na druga pokopališča. Njihov koncept temelji na vračanju steklenih kozarcev v posebna stojalah ter njihovem prevzemanju, čiščenju in ponovnem polnjenju z voskom iz odpadnega jedilnega olja.

Uporabljeno stekleno embalažo bodo prevzeli in očistili na svoje stroške, poškodovano in dotrajano stekleno embalažo pa bo Steklarna Hrastnik v celoti uporabila pri proizvodnji novih steklenih embalaž. Zaradi izjemnih lastnosti aluminija, ki ga je mogoče v celoti in nedogled reciklirati, bodo tudi uničene ali pomečkane pokrovčke predelali v nove.

Tako bodo z recikliranjem stekla skušali vplivati na zmanjšanje količin plastičnih parafinskih in elektronskih nagrobnih sveč, ki zaradi nedelujočega sistema prevzemanja in nevarnih komponent predstavljajo veliko nevarnost za okolje in zdravje ljudi.

V začetku ročna proizvodnja

V začetku bodo sveče v socialnem podjetju Bolje izdelovali sami, in to povsem ročno. V kolikor bi se sveča med Slovenkami in Slovenci zares prijela, si kot socialno podjetje želijo zaposliti težje zaposljive osebe – osebe s težavami v duševnem zdravju, ki se vključujejo v programe humanitarne organizacije Ozara Slovenija.

Edina vsebuje 180 gramov voska iz odpadnega jedilnega olja in gori dva dni. Ta naravni vosek je mogoče uporabiti tudi za različne druge velikosti embalaže, tako da lahko izdelajo tudi svečo, ki bi gorela pet ali več dni.

Bolje se je v dobrih štirih letih delovanja razvilo v enega izmed večjih zbiralcev organskih odpadkov v Sloveniji. Je edini registrirani predelovalec odpadnega jedilnega olja, iz katerega že proizvaja večkrat nagrajene naravne dišeče sveče Oilright. Podjetje je aktivno tudi na področju osveščanja o nevarnostih zavrženega odpadnega jedilnega olja.

 

 STA
 edinasveca.si

Sorodni članki

Back to top button