PotovanjeŠport

Dostop.si svetuje (summer edition): kam v hribe v okolici Maribora?

"Imaš raje morje ali hribe?" Zakaj ne bi to poletje odkrival obojega? Preveri pet lepih koncev Slovenije v bližini Maribora, kamor se lahko odpraviš na aktiven izlet.

Poleti radi zbežimo v hribe, ki nas vedno znova očarajo s svojo lepoto in izjemnimi razgledi. Preveri pet idej, kam se letos podati v hribe, pred tem pa preveri še osnovne napotke Planinske zveze Slovenije. Kratek povzetek:

  • preden kreneš v hribe ali v gore preveri vremensko napoved,
  • poskrbi za primerno opremo in zaščito (tudi v gorah te lahko opeče sonce),
  • ne pozabi na zadostne količine tekočine in hrane in
  • sledi ustaljenim potem, ki so primerne tvojim zmogljivostim.

1 Lovrenška jezera

Lovrenška jezera se nahajajo na Pohorju, med Roglo in Ribniškim Pohorjem, tja pa se lahko odpraviš z Rogle, Koče na Pesku, Ribniške koče ali Lovrenca na Pohorju. Ogled očarljivih jezer omogočajo lesene stezice, ki poskrbijo, da si svojih pohodniških čevljev ne zmočiš v barju. Na začetku barja Lovrenških jezer pa se nahaja tudi razgledni stolp, s katerega se ti odpira pogled na jezerca.

2 Ribniško jezero

Od Ribniške koče v Ribnici na Pohorju (ki je dostopna tudi z avtom) se lahko sprehodiš proti Ribniškemu jezeru – še ene očarljive točke Pohorja, ki je prav tako opremljena z lesenimi stezicami. Na nezahtevnem vzponu od koče boš na Jezerskem vrhu naletel na spomenik NOB, od koder te bo do jezera ločilo le še nekaj minut sprehoda po urejeni poti. Če si za daljšo turo, lahko tudi združiš ogled Lovrenških jezer in Ribniškega jezera – dve muhi na en mah.

3 Mariborska koča

Mariborsko Pohorje vabi s številnimi točkami za pohode – lahko se odpraviš na Trikotno jaso, na Lukeja ali pa kar do vrha. Peš ali z gondolo – od vrha Pohorske vzpenjače te do Mariborske koče loči manj kot ena ura lahke označene poti. Tam se lahko prav po planinsko okrepčaš in se podaš naprej na več koncev – nazaj v dolino ali pa morda do Framskega slapuslapa Skalca?

4 Bistriški vintgar

Pohodnike vabi tudi Bistriški vintgar v Slovenski Bistrici. To je dolina, kjer domuje mnogo znamenitosti – slap Šum, ruševine mlinov in rimski kamnolom. Turo prilagodi glede na želje in kondicijo, če se odločiš za krožno pot, pa bo ta trajala okoli 5 ur.

5 Boč

Prav tako nedaleč od Slovenske Bistrice vabi “štajerski Triglav”, Boč. Razgledni stolp na enem izmed dveh vrhov ponuja razgled po večini vzhodne Slovenije, celotno območje Boča pa je tudi zavarovano kot krajinski park, kar pomeni, da te bo poleg razgleda presenetilo tudi živahno rastje. Pot od vznožja Boča traja približno 3 ure in pol.

To je pa šele začetek

Več poti in še nepoznanih biserov lahko poiščeš na portalih, kot sta Hribi.net in Visit Maribor, kjer najdeš vse podatke o poteh – kako naporne so, kako dolgo trajajo, kaj se nahaja v bližini … Srečno!

Sara VOCOVNIK
Unsplash, Instagram

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button