ZdravjeŽivljenjski slog

Dostop.si svetuje (summer edition): lepotna nega poleti

Poleti velikokrat pozabimo na ustrezno lepotno nego, kar lahko pusti posledice na našem videzu. Preveri 5 osnovnih napotkov, kako tudi poleti poskrbeti za svojo kožo in lase.

1 Redno nanašaj kreme z zaščitnim faktorjem

Ukrep, o pomembnosti katerega ni več potrebno razglabljati. Redno nanašaj kremo za sončenje. Njen SPF faktor naj bo vsaj 30, prav tako pa bodi pozoren na količino nanešene kreme. Tanek nanos, ki nam je v navadi, običajno ne nudi dovolj velike zaščite. Ob tem poskrbi za obraz in druge soncu izpostavljene dele telesa. Ne pozabi na ustnice, kožo lasišča pa zavaruj tudi s kakšnim pokrivalom.

Kremo nanesi vsakič preden se odpraviš ven (opeče te lahko tudi, ko je oblačno). Najboljše jo je nanesti pol ure pred izpostavljanjem žarkom, nato pa nanos osveževati vsaki dve uri.

2 Izberi poletju bolj prijazno rutino ličenja

Ko se potiš, ličila rada predčasno zapustijo tvoj obraz. Zato je morda najbolj smiselno, da se poleti odločiš za lažje verzije ličenja. Koža ti bo hvaležna. Če se ne želiš povsem odpovedati make-upu, poskrbi, da izbereš lahka ličila, ki imajo (po možnosti) tudi SPF faktor. To pa seveda naj ne bo tvoja edina zaščita – pri nanašanju ličil je težje oceniti, kako učinkovita bo sama zaščita.

ličenje, poletna nega
Make-upu se poleti ne rabiš povsem odpovedati, je pa smiselno, da uvedeš določene spremembe.

3 Koži privošči kakšen piling

Poletne količine kreme za sončenje in sezonskega spremljajočega znoja lahko obremenijo naše pore. Zato je pomembno, da ne pozabimo na ustrezne pilinge. Te lahko kupiš v trgovini ali pripraviš kar sam. Ob tem pa ne pretiravaj – piling si privošči največ dvakrat na teden. Preskoči pa ga v primerih opečene kože.

4 Ne pretiravaj z umivanjem

Pretirano umivanje obraza ali prepogosto tuširanje lahko izsušita tvojo kožo. Med nenehnim znojenjem se je res težko upreti nenehnemu polivanju z vodo – pa vendar. Stuširaj se enkrat na dan in po telesni aktivnosti. Obraz pa umij zjutraj in zvečer – pretirano umivanje lahko poruši naravne procese vlaženja in izsuši našo kožo.

5 Ne pozabi, da posebno pozornost poleti zahtevajo tudi lasje

Poleti je običajni šampon morda smiselno zamenjati s takim, ki bo vlažil tvoje lase. Še bolj kot v drugih letnih časih je potrebna tudi uporaba vlažilnega balzama. Ker visoke temperature in izpostavljanje soncu sušita naše lepe laske, pa jim privošči tudi redne maske. Kot pri pilingu se lahko tudi tukaj odločiš za maske iz trgovine, lahko pa jih narediš kar sam – npr. s kokosovim maslom.

poletna nega, kokos
Za poletno nego las so še posebej priporočene maske s kokosovim maslom.

Če imaš možnost, lase zaščiti pred direktnim soncem. Pred kopanjem v klorirani ali slani vodi pa je priporočljivo, da jih pred tem umiješ z vodo. Tako bodo pred srečanjem s klorom ali soljo vase vsrkali svežo vodo.

Sara VOCOVNIK
Unsplash

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button