Življenjski slog

Zakaj moškim med seksom prihaja toliko pogosteje kot ženskam?

Moški med partnerskimi spolnimi odnosi doživljajo občutno več orgazmov kot ženske. Nova raziskava ugotavlja, kje tiči razlog.

Raziskava iz leta 2005 je pokazala, da 39 odstotkov žensk med partnerskim spolnim odnosom orgazem doživi običajno ali vedno. 39 odstotkov žensk in kar 91 odstotkov moških. Novejša raziskava, izvedena leta 2018, je sicer pokazala, da se je razlika nekoliko zmanjšala, a še vedno ostaja opazna.

Kaj bi morali narediti, da odstotke izenačimo?

Za začetek je potrebno poiskati vzrok, zakaj do tako velikih razlik sploh prihaja. Odgovor nam ponuja raziskava, objavljena v Gender & Society. Avtorice so izvedle več kot 2300 anket in 40 poglobljenih intervjujev z odraslimi Kanadčani.

seks, spolnost, moški, ženske, klitoris, zakaj moškim prihaja pogosteje kot ženskam
Vrzel v doživljanju orgazmov že leta proučujejo psihologi in strokovnjaki za spolnost.

Tako kot v predhodnih raziskavah so raziskovalke ponovno odkrile veliko razliko v užitku med moškimi in ženskami: da je ob zadnjem spolnem odnosu doživelo orgazem, je poročalo 86 odstotkov moških in 62 odstotkov žensk. V sklopu raziskave pa so zastavili tri osrednje predpostavke:

  1. Ženske bi med seksom doživljale več orgazmov, če bi pogosteje masturbirale.
  2. Ženske lažje doživijo orgazem s partnerjem.
  3. Ženske bi doživljale več orgazmov, če bi moški več časa posvetili stimulaciji klitorisa.

Rezultati so potrdili samo zadnjo predpostavko. Pri ženskah, ki so v zadnjem mesecu masturbirale, recimo ni bilo večjih možnosti, da bi doživele orgazem. Razliko med doživljanjem orgazmov med spoloma pa so v največji meri povezali s stimulacijo klitorisa.

seks, orgazem
Pri ženskah so možnosti za orgazem 16 odstotkov večje, ko so deležne oralnega seksa.

In zakaj se nihče ne meni za klitoris?

Zakaj si moški torej ne vzamejo časa za zadovoljstvo svojih partnerk? V iskanju odgovora na to vprašanje so raziskovalke izvedle poglobljene intervjuje. Ob tem so ugotovile, da so moški orgazmi dojemani kot nekaj samoumevnega in naravnega, ženski orgazmi pa nepotrebni in, v primerjavi s čustveno povezanostjo, nepomembni. Dojemani so tudi kot izziv in dodatno delo.

Ženske intervjuvanke so izpostavile tudi sram ob tem, da bi za doživljanje orgazma uporabile spolne tehnike, bolj eksotične od klasične penetracije. Oralni seks in uporabo seks igračk mnoge namreč še vedno dojemajo kot nekaj nenaravnega in umazanega.

Bolj kot fizične predpostavke na vrzel v odstotku orgazmov torej vplivajo družbena prepričanja in pričakovanja. Ženske se v primerjavi z moškimi počutijo manj upravičene do seksa, ki vodi v orgazem. Zadnji čas, da temu naredimo konec – naj bo orgazmov dovolj za vse.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button