Življenjski slog

Jesen: nekaj nasvetov za reset in nov začetek

Jesen je potrkala na vrata, pred nami je začetek novega študijskega leta, zakorakali pa smo v idealen čas, ko se lahko resetiramo in nastavimo cilje za novo obdobje, ki je pred nami.

Vsaka sezona prinaša idealno priložnost za nove začetke. Pozimi nas k temu nagovarjajo novoletne zaobljube, spomladi vse prečistimo v okviru spomladanskega čiščenja. Ko nastopi jesen, pa smo pripravljeni na novo šolsko in študijsko leto, pripravljeni smo na novo začrtati svoje rutine in delovne navade. Temu bi lahko rekli tudi jesenski reset.

Ne glede na to, ali si želiš urediti svoje študijske navade, posodobiti svojo garderobo, ali pa prenoviti sobo v študentskem domu, je dobro, da si za jesen postaviš cilje, ki jih želiš uresničiti in se jih potem držati skozi vse leto. Kje torej začeti?

jesen, reset, novi začetki
Jesen je idealen čas, da se resetiramo in začnemo na novo.

Novo študijsko leto

Tesnoba ob misli na ponovno zgodnje jutranje vstajanje, ali pa veselje ob tem, da bomo znova lahko vzpostavili normalno rutino? Novo študijsko leto lahko prinaša dobršno mero obojega. Začetek pa si lahko olajšamo, če se nanj v zadnjih počitniških dneh pripravimo.

Pred pričetkom predavanj si poglej urnik za prihajajoči semester. Na hitro lahko preletiš tudi učni načrt posameznega predmeta, da vidiš, kaj te pri katerem predmetu čaka. Če se ti to zdi že preveč piflarsko, pa si vsaj uredi svoj študijski prostor in priskrbi vse potrebščine, ki jih boš potreboval v novem študijskem letu.

Vzpostavi nov spalni urnik

Urniki, urniki, urniki … Nekateri jih obožujejo, drugi sovražijo. Glede na zgodnje jutranje vstajanje (ki smo ga čez poletje najbrž večinoma zanemarili), ki ga prinaša novo študijsko leto, bo najbolj pametno, da se zadnjih nekaj dni počitnic v posteljo odpraviš ob ‘normalnih’ urah, zjutraj pa si nastavi budilko. Tako si boš za začetek študijskega leta prihranil nekaj stresa in mučnih juter. Tudi med študijskim letom skušaj poskrbeti, da boš spal vsaj 8 ur na noč, urnik spanja pa naj bo čim bolj konstanten.

Znebi se poletnega nereda in si ustvari čist in miren delovni prostor

Ko pomislimo na čiščenje, je prva asociacija najbrž spomladansko čiščenje. Vendar je tudi jesen lahko odličen čas, da temeljito očistimo svoj prostor v katerem bivamo. Popoletno čiščenje je tako dober način, da pospravimo svojo omaro, uredimo osnovne stvari in se znebimo vsega tistega, česar naslednje leto ne bomo potrebovali.

Če se ti zdi, da te pospravljanje in čiščenje utesnjujeta, poglej vsak predmet in razmisli, ali si ga uporabljal ali nosil od konca prejšnjega poletja. Če je odgovor ne, je najverjetneje čas, da se tega znebiš. Tako boš v svoji sobi/stanovanju/študentskem domu lažje zadihal in jesen začel s še kako potrebno svežino.

jesen, reset, nov začetek
Pripravi in očisti si svoj delovni prostor.

Zamenjaj poletno garderobo z jesensko

Pred začetkom jeseni je pametno urediti tudi svojo garderobno omaro. Žal se bomo v prihajajočih dneh in tednih morali posloviti od kratkih rokavov in poletnih oblačil in jih zamenjati za puloverje. Če boš za čiščenje svoje garderobne omare poskrbel že zdaj, boš lahko dovolj zgodaj ugotovil, kaj je tisto, kar ti manjka in se še pravočasno odpravil po jesenskih nakupih.

In še en nasvet: če si želiš pred jutranjimi predavanji prihraniti nekaj stresa, nam strokovnjaki priporočajo, da si oblačila, ki jih bomo nosili, pripravimo že en dan v naprej.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button