ZdravjeŽivljenjski slog

Nega las: 7 nasvetov, kako do sijočih in zdravih las

Trendi zadnjih mesecev sicer narekujejo krajše frizure, a kaj narediti, če se odločiš, da spet želiš dolge in sijoče lase? Preveri sedem nasvetov in trikov, kako za lase optimalno skrbeti in jih spraviti (ali vrniti) v odlično stanje.

1 Lase redno striži

Čeprav to morda zveni kot nesmisel, moraš lase, če želiš, da ti zrastejo, redno striči. Če je redno striženje nekaj, česar ne prakticiraš, bo slej kot prej prišlo do lomljenja poškodovanih konic las. To bo seveda vidno tako na dolžini kot na splošnem izgledu las. Striženje konic je priporočeno na približno šest tednov.

2 Izogibaj se vroči vodi

Las ne peri z vročo vodo, saj jih bo to oslabilo in izsušilo. Suh las pa je seveda tudi bolj nagnjen k lomljenju.

Lasje, striženje, ravnanje las, las, lasišče, beljenje
Lase peri s hladno, mlačno ali toplo vodo, obvezno pa se izogibaj vroči.

3 Sušilca in ravnalca za lase ne uporabljaj v istem dnevu

Vročina na stanje las ne vpliva nič kaj blagodejno, saj jih dobesedno kuri. Če imaš v načrtu ravnanje las, je priporočljivo, da jih pred tem posušiš na zraku. Tako se z izločitvijo sušenja las izogneš dvojni vročinski obremenitvi. V nobenem primeru pa jih ne ravnaj, ko so še mokri.

4 Mokrih las ne zavijaj v brisačo

Mokri lasje so zelo občutljivi. Tako jih z zavijanjem v brisačo lahko hitro poškoduješ. Namesto agresivnega zavijanja jih z brisačo raje samo popivnaj in jih tako narahlo posuši.

Lasje, striženje, ravnanje las, las, lasišče, beljenje
Po pranju se izogibaj zavijanju las v brisače, saj to lahko vodi do lomljenja las.

5 Dobro neguj svoje lasišče

Na lasišču se lahko nabirajo umazanija, maščoba in odmrli deli kože. To otežuje rast mladih las. Zato ob vsakem pranju ob nanosu šampona dobro zmasiraj lasišče, kar bo med drugim tudi spodbudilo pretok krvi. Lasni mešički ti bodo vsekakor hvaležni.

6 Ne pretiravaj z beljenjem

Agresivne kemikalije kot je belilo vodijo do množičnega lomljenja las. Tako ti beljenje v primeru, da tvoji lasje niso v odličnem stanju, odsvetujemo.

7 Izogibaj se pretiranemu spenjanju las

Do lomljenja las vodi tudi spenjanje las s tesnimi elastikami. Če je mogoče, se spenjanju v največji meri izogibaj. Sicer pa bodi previden/na pri odstranjevanju elastike, saj lahko tudi med tem pride do poškodb las.

Če je nega las ena izmed tvojih prioritet, se moraš še posebej izogibati visokih, ozko zategnjenih čopov. Res da Ariana Grande z njimi izgleda odlično, a dokazano je, da preozko zategnjeni čopi vodijo do izgube las in migren.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button