Življenjski slog

Kaj je družabna izčrpanost in kako se z njo spopadati?

Družabna izčrpanost je pogost problem, ki ga običajno poimenujemo izgorelost ali kar maček introvertiranih. Medtem ko vsi introvertirani tega ne doživljajo, za veliko večino vase zaprtih to ostaja problem. Kako se s tem boriti?

Introvertiranost je osebnostna lastnost tistih, ki so bolj zadržani, tihi in samostojni. Praviloma jim veliko pomeni čas, ki ga preživijo sami. Takrat so tudi bolj produktivni, izogibajo pa se pretirano stresnim socialnim situacijam. Prav to je pogosto razlog, da se pojavi družabna izčrpanost – predolg čas, preživet z ostalimi ljudmi. Takrat se počutijo popolnoma brez energije, kot da bi jih kaj “povozilo”. Za povratek v prvotno stanje je potrebno, da si ponovno vzamejo čas zase. Če jim to ne uspe, se stanje samo še poslabša.

Včasih veliko razliko naredi že pol ure časa zase. Čeprav se ljudem nenaden odhod iz družbe lahko zdi nevljuden, je to nekaj, kar v taki situaciji preprosto moraš narediti. Medtem ko imajo ekstrovertirani, ljudje z nasprotnimi lastnostmi, popolnoma drugačna dojemanja. Preživljanje časa z ostalimi jih pogosto napolni z energijo. Pri introvertiranih je situacija nasprotna – po določeni stopnji socialnih stikov se morajo umakniti, sprostiti in ponovno “sestaviti”.

Kaj o tem pravijo raziskave?

Raziskave kažejo, da izčrpanost po daljših obdobjih druženja opažajo tako introvertirani kot ekstrovertirani posamezniki. To je razumljivo, saj socialni stiki med drugim običajno zahtevajo poslušanje, govorjenje, razmišljanje o povedanem … Tukaj pa nastopi znanstvena razlaga. Introvertirani naj bi imeli manj aktiven nevrotransmiter dopamin in sistem nagrajevanja kot ekstrovertirani. Ta nadzoruje možganske centre, ki skrbijo za nagrajevanje in užitek.

Introvertiranost, ekstraverti, izčrpanost, socialni stiki, dopamin, introverti, ekstraverti, raziskave
Dopamin v možganih nadzoruje stopnjo nagrajevanja in užitka.

V našem primeru to pomeni, da ekstroverti ob možnosti nagrade postanejo bolj vznemirjeni, njihova stopnja energije pa je višja kot v primeru introverti. Tako so ekstroverti bolj nagnjeni k temu, da prvi začnejo pogovor ali zadnji zapustijo zabavo. Seveda tudi introvertirani čutijo naravne potrebe po človeških odnosih, napredovanju, hrani, a teh stvari ne dosegajo z isto stopnjo “strasti” kot ekstroverti.

Introvert ali ekstrovert – vsi smo ljudje

To, da si želimo časa zase, pomeni, da smo ljudje. S tem, da moramo več časa kot ostali preživeti sami, nikakor ni nič slabega. Vsekakor pa to ne pomeni, da ostalih ljudi nimamo tako radi, zgolj zato, ker z njimi ne moremo preživljati neomejenih količin časa. Družabna izčrpanost je nekaj, kar lahko premagamo ali vsaj omilimo, če si zase vzamemo dovolj časa. Če boš kdaj menil, da se s težavami ne moreš spopadati sam, pa naj te ne bo sram prositi za pomoč.

 

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button