Življenjski slog

Kako ugotoviti, ali nekdo laže, po mnenju »človeškega detektorja laži«

Govorica telesa, obrazna mimika in govorne navade ti lahko pomagajo odkriti nepoštenost. Predstavljamo ti nekaj načinov, kako ugotoviti, ali nekdo laže, po mnenju tistih, ki odkrivajo laži.

Znanstveniki so ugotovili, da lahko obrazna mimika, manire, dejanja, reakcije in načini govora signalizirajo, da nekdo laže. A spoznanje nikakor ni enostavno. Torej, kako lahko to storiš na najlažji način? »Na obrazu mogoče ni nobenega znaka prevare, toda mikroanaliza ti lahko pomaga spoznati čustva osebe ter nakazati prevaro,« pravi Annie Särnblad, strokovnjakinja za obrazno mimiko.

Pravi tudi, da lahko naša uporaba jezika razkrije, ali lažemo ali smo iskreni. »Medtem ko ena sama beseda ali besedna zveza morda ne razkrije veliko, je dosleden jezikovni vzorec lahko zelo razkrivajoč, saj ponuja »jezikovni prstni odtis«, ki razkrije ključne vidike naše notranjosti,« pravi David J. Lieberman, psihoterapevt in avtor knjige Mindreader.

Se pogosto zlažemo?

Stare raziskave trdijo, da ljudje veliko lažejo. Pogosto citirana študija iz leta 2002 je pokazala, da je 60 % od 121 preiskovancev lagalo v 10-minutnem pogovoru, ko so jim naročili, naj izgledajo »prijazni« ali »sposobni«. Toda novejše ugotovitve prikazujejo drugačno sliko: večina ljudi ne laže toliko, tisti, ki lažejo, pa to počnejo pogosto.

Študija iz leta 2021 v reviji Communication Monographs je preučila 116.366 laži, ki jih je povedalo 632 udeležencev, in ugotovila, da je 75 % anketirancev povedalo do dve laži na dan. Večino laži je povedalo nekaj nenehnih lažnivcev. Poleg tega je skoraj 90 % vseh laži spadalo v kategorijo belih (majhnih) laži.

Zakaj laž težko ugotovimo?

Telesna govorica pri ugotavljanju laganja ni popolnoma zanesljiva. Tudi nehoteni fiziološki odzivi, kot so spremembe srčnega utripa ali krvnega tlaka, niso vredni zaupanja. Tudi iskrena oseba priključena na detektor laži bi bila razumljivo živčna. Morda celo bolj kot izkušen lažnivec, ki lahko bolje nadzoruje te odzive.

Vendar je težko ugotoviti, ali nekdo laže, tudi brez detektorja laži. Študije kažejo, da smo, ko gre za našo sposobnost zaznavanja laži, zlahka prevarani. Lažnivci lahko tudi spremenijo svoje vedenje, da bi se izognili odkritju.

Kako lahko opazimo lažnivce?

  • Pazi na pretirano »prodajanje« resničnih izrazov na obrazu.
  • Bodi pozoren/-a na nepomembne podrobnosti.
  • Počasni odgovori? Red flag!
  • Kakšna je raven udobja?
  • Pazi na ton glasu!
  • Pazi na osebne zaimke.
    Pazljivi moramo biti na obrazno mimiko!

Laž seveda lahko opaziš še na druge načine. O tej temi lahko izveš več tukaj. Seveda pa je pomembno, da sam presodiš, kako in koliko zaupati ljudem okoli sebe.

DOSTOP.si / IK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button