Življenjski slog

Rdeče zastavice: 7 znakov, da v vajini zvezi nekaj ne “štima”

Skrb vzbujajoče obnašanje velikokrat opazimo prepozno ali pa ga sploh ne zaznamo. Preveri 7 znakov, ki sporočajo, da vajina zveza ni povsem zdrava.

Širni svet interneta je zaskrbljujoče obnašanje in karakterne lastnosti poimenoval kar rdeče zastavice (red flags). In četudi vsak odnos in vsaka zveza zahteva določene mere kompromisov in prilagajanj, se zaradi druge osebe nikoli ne smeš odpovedati svojim potrebam ali željam.

Ko si zaljubljen, pa je tvoj pogled kar hitro zamegljen, presojanje kakšno obnašanje je okej in kakšno ne, pa oteženo. Preveri, kaj kot rdeče zastavice izpostavljajo strokovnjaki za odnose.

Nekatere rdeče zastavice so popolnoma subjektivne – odvisne so lahko od tvojega sloga življenja, vsakodnevnih navad, vzgoje, veroizpovedi, življenjskega obdobja …

1 Posiljevanje z ljubeznijo

Posiljevanje ali kar bombardiranje z ljubeznijo je ena izmed največjih težav v zvezah. Ko partner že na samem začetku zveze nenehno govori o vajini prihodnosti, te zalaga s pozornostjo in darili, na veliko izpoveduje ljubezen … gre velikokrat za narcisoidnost, takšna ljubezen pa se kar hitro konča.

2 Obsedenost z družbenimi omrežji

Medtem ko so mediji in družbena omrežja danes povsem vsakdanji, se večini pretirana uporaba še vedno zdi zaskrbljujoča. Večina meni, da so serijski uporabniki negotovi ali pa zagledani vase.

zveza, odnos, rdeča zastava, rdeče zastave
Uporaba družbenih omrežij je povsem vsakdanja, a naj ne postane nezdrava.

3 Slaba komunikacija

Vsi vemo, da je dobra komunikacija ključen temelj vsakega odnosa. Če te partner ne posluša ali se ti pogosto zdi odsoten, je to morda znak, da svojo pozornost posveča drugim stvarem. V tem primeru se je o vajini komunikaciji potrebno pogovoriti in najti boljše načine deljenja mnenj ter občutkov.

4 Pretiran nadzor ali ljubosumje

Občasno ljubosumje je lahko nekaj povsem navadnega, ko pa začne partner nenehno nadzirati kje in s kom si, kaj delaš, kaj oblačiš, pa je čas, da potegneš črto. Vse to so znaki čustvene zlorabe.

zveza, odnos, rdeča zastava, rdeče zastave,
Če želi partner odločati o tem, kako in s kom preživljaš svoj prosti čas, je to velik rdeč alarm.

5 Slabi odnosi s prijatelji in družino

Pomanjkanje dobrih družinskih odnosov ali nenavadni odnosi s prijatelji so lahko razlog za skrb – predvsem, če si sam nekdo, ki mu to veliko pomeni. Preden začneš delati zaključke, pa o razlogih za hladne odnose seveda povprašaj svojega partnerja. Včasih razlogi ležijo v težavni preteklosti.

6 Ekstremne čustvene reakcije

Če nekdo ne nadzoruje izbruhov svojih čustev in se hitro razburi, je to definitivno nekaj, kar spada med resnejše rdeče zastavice. Nenadzorovana jeza ali na primer dolgo ignoriranje po konfliktu sta nevarno blizu čustvenemu zlorabljanju. Zagotovo ob sebi želiš nekoga, ki obvladuje svoja čustva, in ob komer te ne bo strah, kako bo na kaj odreagiral.

7 Zloraba alkohola ali drugih substanc

Večina ljudi kdaj rada kaj spije, ko pa pitje ali uživanje drugih substanc prestopi zdrave meje, pa lahko gre že za odvisnost. Prvi korak k reševanju tovrstne situacije je odkrit pogovor – tako obnašanje je mnogokrat že samo po sebi klic na pomoč.

zveza, odnos, rdeča zastava, rdeče zastave
Če te kdorkoli in kakorkoli čustveno, besedno, fizično ali spolno zlorablja, ga čim prej izbriši iz svojega življenja.

Nikakor ne prezri rdečih alarmov

Če opaziš nekaj, kar se ti zdi narobe ali pa ti je ob obnašanju svojega partnerja neprijetno, se pogovori z bližnjimi ali poišči pomoč strokovnjakov. Včasih rdeče zastavice ignoriramo, ker si res želimo, da bi bil odnos uspešen – a to se le redko izteče po pričakovanjih.

Hkrati pa se ob nezadovoljstvu vedno najprej zazri vase in se vprašaj, če je kriva druga oseba ali razlog za nezadovoljstvo tiči v tebi. Če ne gre za resnejši problem, ga sprva poskusi rešiti z odkritim pogovorom s partnerjem. Vsak ima namreč svojo definicijo normalnega, v bližnjih odnosih pa morajo biti te vsaj podobne, če ne že enake.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button