KulskoŽivljenjski slog

Zlato obdobje 2000. let: emo, nizke hlače in skejterce

Vsako desetletje ima zase značilno modo. Eno izmed bolj znamenitih zadnjih obdobij je čas med leti 2000 in 2009. V modno turbulentnih časih osnovne in srednje šole smo sledili svetovnim zvezdnikom, ki tudi sami takrat niso izkazovali preveč izbranega okusa za estetiko. Pa vendar nam je bilo lepo …

Če bi pogled na šolske hodnike usmerili leta 2008 in danes, bi verjetno ugotovili, da se je v dobrih desetih letih spremenilo kar nekaj stvari. Zagotovo smo bili v tistih letih, bolj kot mladina danes, strastni glede pokrivanja gležnjev in (morda celo pre)dolgih hlač. Tako kot so se od takrat spremenile naše številne navade, tako se je spremenila moda. Modni trendi 2000. let so bili namreč kar “divji”.

Vklopimo časovni stroj in se vrnimo nekaj let nazaj …

Po šolskih hodnikih smo se veselo podili v copatih in divjali po stopnicah. Nosili smo zaskrbljujoče nizke hlače, tako oboževali majice, da smo jih nosili kar več naenkrat, in roke okrasili s pravimi kolekcijami zapestnic. Nekaj časa je bilo namreč v trendu, da si zapestnice kakor veš in znaš narediš sam. K temu so zagotovo veliko pripomogle tudi punce iz nadaljevanke Rebelde. Priljubljeno je bilo tudi nošenje gamaš. Na rokah, na nogah ali kar oboje hkrati.

Takrat smo sledili trendom mnogih “subkultur”. Pri skejterjih smo pobrali izjemno frajerske čevlje, skejterce (ali skejterke), ki smo jih krasili z vezalkami različnih potiskov in barv. Hlače, ki so bile običajno prenizke in/ali preširoke (tudi to smo videli v skejt parkih), so na svoji poziciji držali pasovi, običajno okrašeni s kovinskimi neti. Najpogumnejši so temu slogu čez majice dodali tudi kravate. Ko zdaj pomislimo za nazaj – precej nenavadne kombinacije …

Navdih smo iskali tudi pri takrat zelo priljubljenih emotih, izjemno temno oblečenih posameznikih z močno obrobljenimi očmi, značilnimi prečkami in plugi – razširjenimi ušesi. Naše neznosne osnovnošolske čustvene težave smo utapljali s poslušanjem temačne glasbe (npr. Evanescence) in dodajanjem napisov na fotografije, ki smo jih nato objavili na takrat aktualna omrežja. Se še spomniš portalov ii2, Glasuj zame in Netlog?

Moda in “vplivneži” precej drugačni od današnjih

Zadnja leta osnovne šole so bila vsaj v ženskih polovicah razredov v duhu majic iz trgovine New Yorker. Redkokatera ni imela vsaj ene iz kolekcije majic – na majčkah smo imele čebelice, žabice … Prav v tem času so majice z različnimi napisi zelo strastno nosile svetovno znane zvezdnice. Prvakinja na tem področju je bila zagotovo Paris Hilton, daleč stran pa ni bila niti princesa popa, Britney Spears. Priljubljeni napisi o feminizmu, ki na primer dandanes krasijo majice, so takrat izgledali nekoliko drugače (npr. Stop being poor).

Namesto verižic (ali kot njihov dodatek) smo nosili trakove za ključe, na katerih so bili v najboljših primerih en ključ in veliko obeskov, po možnosti plišastih. Moderni so bili tudi kompleti trenirk, ki so bile v najboljšem primeru žametne ali plišaste. Ko smo želele biti nekoliko bolj urejene, pa smo oblekam dodale balerinke in kratke suknjiče, bolerote, in že smo bile pripravljene na odhod na šolski ples.

 

Sara VOCOVNIK
Pixabay, Instagram

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button