Kulsko

Angleška beseda desetletja je spolno nevtralni osebni zaimek “they”

Angleški spolno nevtralni osebni zaimek they, ki označuje tretjo osebo množine, je po izboru ameriških jezikoslovcev postal beseda desetletja. V angleščini beseda they oz. v prevodu oni ni spolno določljiva, medtem ko imamo v slovenščini tri različice besede.

Tretjo osebo množine v angleščini they za poimenovanje uporabljajo tisti, ki se ne identificirajo niti kot moški niti kot ženske. Zato imajo raje to obliko zaimka, da se s tem izognejo tradicionalni moški obliki on in ženski obliki ona.

Beseda they je v boju za laskavi naziv premagala besedi podnebje in meme.

V slovenščini so sicer spolno zaznamovane vse tri oblike osebnega zaimka v tretji osebi množične – oni, one, ona.

Vodja ameriškega društva za narečje Ben Zimmer je pojasnil, da so postali zelo pozorni, ko je temeljni del jezika, kot so osebni zaimki, postal indikator trendov v družbi, kjer je očitno v porastu diskurz o spolni identiteti.

Nebinarne osebe se tako vedno pogosteje pojavljajo tudi na televiziji in v popularni kulturi. Med so na voljo tudi nevtralni emojiji, pri katerih ni določljiv spol.

Besedo they je že pred tem za besedo leta 2019 izbral ameriški slovar Merriam-Webster. Med finalisti za besedo desetletja so bili še podnebje, emoji, meme in opioidna kriza.

Društvo, ki je staro že 131 let, je v preteklosti za besedi stoletja med drugim izbralo Google in splet.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button