Novice

Kaj se dogaja v Iranu? Mahsa Amini je sprožila revolucijo tudi na spletu

Smrt Mahse Amini je sprožila revolucijo. Ženske po celem svetu so izkazale svojo solidarnost, ne samo do nje, ampak do vseh Iračank. Kaj se dogaja v Iranu?

V novicah in na vseh družbenih omrežjih si lahko pred kratkim zasledil pretresljivo zgodbo 22-letne Mahse Amini, ki jo je doletela smrt izpod pesti moralnikov za nepravilno nošenje hidžaba. Njena smrt je za seboj potegnila obilico protestov, tako na spletu kot v Iranu. Na to pa je seveda odgovorila tudi iranska vlada. Torej, kaj se dogaja v Iranu?

Mahsa Amini in moralna policija

16. septembra 2022 je završalo, saj je na plan prišla presenetljiva novica iz Irana: 22-letno Mahso Amini naj bi zaradi “nepravilnega” nošenja hidžaba pretepla moralna policija. Mahsa je za posledicami udarcev v bolnišnici tri dni kasneje tudi umrla.

Moralna policija? Gre za islamsko vejo policije, ki se ukvarja predvsem z vzpostavljanjem kodeksa oblačenja. V Iranu je kazen za nenošenje hidžaba lahko priprtje, zapor, denarna kazen ali celo bičanje. Ključna beseda je nenošenje. V primeru Mahse Amini pa naj bi šlo zgolj za nepravilno nošenje.

@cosmopolitan

Iranian women are burning their hijabs following the death of MahsaAmini. #Iran #iranian #news

♬ [Healing] Music box for reminiscence scenes – Rubaru

Odgovarja Iran – pa tudi TikTok

Ko sta Mahsa in njena zgodba prišli na plan, sta sprožili novo obliko podpore na TikToku. Ženske celotnega sveta so stopile skupaj in posnele kratke videoposnetke, kako si v solidarnosti z Mahso strižejo lase. Nekatere so se celo odločile, da si jih popolnoma pobrijejo. S tem želijo pokazati, da ženske po vsem svetu stojijo z Mahso Amini in vsemi ostalimi Iračankami. Gibanju so se pridružili tudi moški.

Iračanke pa so vzele stvari v svoje roke. Na ulicah je bilo mogoče zaslediti ženske, ki so si snele hidžabe in si začele pred policijo striči lase. Prav tako so se zbirale v množicah in v kresovih sežigale svoje hidžabe.

@theee_66

ق.ت.لوها لأنو مش لابسة حجاب بالطريقة المطلوبة (رغم الطريقة المطلوبة اصلا مش صحيحة) #mahsaamini #iraniantiktok #humanrights #justiceformahsa #stopkillingwoman #foryou #mahsa_amini #مهسا_امینی #مهسا

♬ Only Love Can Hurt Like This (Slowed Down Version) – Paloma Faith

Iranska vlada sebi v bran

Iran je leta 1979 doživel revolucijo, ki je prebivalce vrnila v čas tradicionalnih Islamskih vrednot. Med njimi so bili tudi zakoni, ki jih poznamo danes, ti pa so predvsem nevarni za ženske. Protesti, ki jih je nevede sprožila smrt Mahse Amini, so postavili Iran v položaj, ki naj bi nasprotoval tradicionalnim Islamskim vrednotam, med njimi tudi obvezno nošenje hidžabov. Številni Iranci na TikToku že opozarjajo, da jim grozijo z izklopom interneta, protesti pa so terjali tudi smrtne žrtve. Po poročilih vlade naj bi umrlo 41 ljudi, po podatkih norveške skupine Iranian Human Rights (IHR), pa naj bi ta številka po zadnjih podatkih narasla na 133. Med njimi tudi 10-letna deklica, ki je bila ustreljena na protestu.

@jahankalantarofficial

Iranian government has shut down parts of the internet #legaltips #lawyer #sydney #sydneylawyer #legaltiktok #jksays #lawfirm #australia

♬ original sound – JahanKalantarOfficial

Kaj lahko naredi vsak posameznik? Iranci prosijo le, da se njihove zgodbe delijo po družbenih omrežjih, če se zgodi, da res ostanejo brez dostopa do interneta. Želijo namreč, da bi spomin Mahse Amini živel dalje.

Marina BAJIĆ
Unsplash
ikona snemalec TikTok

 

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button