Novice

Putin je osvojil 87 odstotkov glasov, kažejo uradni rezultati volitev v Rusiji

Ruski predsednik Vladimir Putin je glede na skoraj vse preštete glasove na predsedniških volitvah osvojil 87 odstotkov glasov, s čimer si je prepričljivo zagotovil že peti mandat na čelu države. Putin je dosegel doslej najvišjo podporo, ki pa jo gre po ocenah opazovalcev pripisati predvsem represiji.

Po 99,36 odstotka preštetih glasovih je Putin osvojil 87,32 odstotka glasov, je danes sporočila ruska volilna komisija. Preostali trije kandidati, ki Putinu nikoli niso zares predstavljali konkurence, pa so prejeli od tri do štiri odstotke glasov. Volitev se je udeležilo 74 odstotkov volilnih upravičencev, kar je največ od leta 1991, poročajo tuje tiskovne agencije.

Putin je v prvem odzivu nekaj ur po zaprtju volišče v nedeljo ocenil, da je visoka volilna udeležba povezana z vojno v Ukrajini. “To je povezano z dejstvom, da smo dobesedno prisiljeni braniti interese svojih državljanov z orožjem v naših rokah,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal 71-letnik.

Povedal je še, da trenutno ne izključuje možnosti obširnega konflikta z zvezo Nato, a da bi to pomenilo, da bi bil svet le korak stran od tretje svetovne vojne. “Menim, da ni verjetno, da je to v interesu koga,” je dodal. Dodal je, da se že sedaj v Ukrajini borijo številni vojaki iz držav članic Nata. “To ni nič dobrega, predvsem za njih, ker tam umirajo v velikih številkah,” je poudaril.

Čaka ga nov šestletni mandat

Rekordna zmaga tlakuje Putinu pot za nov šestletni mandat. Opazovalci sicer opozarjajo, da je bila takšna zmaga predvsem mogoča zaradi represije, prisil in prevar, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Tridnevne volitve sta sicer zaznamovala okrepitev ukrajinskih napadov in vandalizem na voliščih. Kremelj je označil volitve tudi za trenutek, ko lahko ruski državljani izrazijo svojo podporo ruski vojni v Ukrajini, kjer so organizirali volitve na okupiranih območjih.

Neodvisni opazovalci so opozorili še na pritiske na javne uslužbence, ki so jih nadrejeni pozvali, naj glasujejo v velikem številu in celo fotografirajo svoje oddane glasovnice. Pojavila so se še poročila o velikem pritisku na prebivalce ukrajinskih območjih, ki jih je zasedla Rusija. Volitve na teh območjih so nezakonite in mednarodno nepriznane.

STA
Kremlin.ru

Sorodni članki

Back to top button