IzobraževanjeNovice

Sproščanje omejitev: študenti, ki so preverjali pogoj PCT, ostali brez dela

Po sprostitvi omejitvenih ukrepov, s katerim od ponedeljka v večini dejavnosti ni več treba izpolnjevati pogoja PCT, bo brez študentskega dela ostalo kar nekaj študentov, ki so večinoma preverjali izpolnjevanje pogoja PCT.

Največkrat so delali v trgovskih centrih

Za tovrstno delo so študenti sicer prejemali okrog sedem evrov bruto na uro, so navedli v študentskih servisih. V e-Študentskem servisu so imeli od septembra lani do 18. februarja za tovrstno delo prostih 1123 del, kar je deset odstotkov vseh del. V servisu niso zaznali večjega povpraševanja študentov po tem delu kot po vseh ostalih.

Za preverjanje pogoja preboleli, cepljeni testirani (PCT) so sicer študente najbolj potrebovali v trgovinah in trgovskih centrih, bankah, poštah, bencinskih servisih, železniških postajah, knjižnicah, univerzah in zavarovalnice. Za preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT so sicer študentje prejemali 7,30 evra na uro bruto, kar je 6,17 evra neto.

Ponudba dela, v okviru katerega so preverjalo izpolnjevanje pogoja PCT, pa je bila zelo velika na študentskem servisu Študentski.si. Po besedah Nataše Lorbek iz servisa je na začetku novembra ta vrsta dela zasedala polovico vseh objavljenih prostih del. Največ kandidatov so potrebovali v trgovskih centrih, sledile so pošte, banke, bolnišnice in restavracije. Povprečna urna postavka je bila sedem evrov na uro bruto.

Tudi na Študentskem servisu Maribor so objavili kar nekaj tovrstnih ponudb. Melanie Buhin je ob tem dejala, da so se njihovi člani večinoma odločali za tiste ponudbe, ki so imele višje urne postavke. Kot je navedla, je največ del ponujalo plačilo med 6,51 in 7,50 evra na uro. Največ oseb so potrebovali pred poštnimi poslovalnicami in bencinskimi servisi.

Od ponedeljka je spet dovoljeno zbiranje ljudi, PCT pogoj ni več obvezen

Po več mesecih koronskih omejitev, je prišla sprostitev. Od ponedeljka, 22. februarja, z izjemami v zdravstvu, socialnem varstvu in zaporih, pogoj PCT ni več obvezen. Dovoljeno je zbiranje ljudi brez omejitev števila prisotnih in brez pogoja PCT, vseeno pa ostajajo obvezne maske in varnostna razdalja.

Gostinski lokali niso več omejeni n adelovanje do 22. ure, prav tako pa se odpirajo nočni klubi. Sicer je še vedno obvezno nošenje maske, ampak sprostitev omejitev vseeno pomeni, da je nazaj tudi študentsko življenje! Odprt je Štuk, že 1. marca pa se s Pustovanjem spet pričnejo ŠOUM-ove zabave.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button