PotovanjeZdravje

Varno z motorjem: preventivna akcija za večjo varnost motoristov

Začenja se akcija Varno z motorjem, preventivna akcija za večjo varnost motoristov, ki bo trajala do 20. marca. Varnost voznikov enoslednih motornih vozil se je lani poslabšala, saj je umrlo kar 33 voznikov. V času akcije bodo policisti izvajali nadzor ob rednem delu, predvsem na cestnih relacijah, ki jih motoristi pogosto uporabljajo za vožnjo.

Agencija za varnost prometa (AVP) je pripravila široko medijsko kampanjo Varno z motorjem za večjo varnost motoristov, za prihodnje tedne pa so napovedali tudi več aktivnosti na terenu.

Na novogoriški policijski upravi so poudarili, da je povsod po Sloveniji zaradi ugodnejših vremenskih razmer v zadnjem obdobju na cestah večje število voznikov enoslednih motornih vozil, a opozarjajo, da razmere na cestah niso idealne.

Na začetku motoristične sezone je asfaltna površina namreč še vedno hladna in ne omogoča najboljše oprijemljivosti, na vozišču pa je lahko še vedno veliko udarnih jam in peska. Poleg tega poudarjajo, da je tudi sposobnost obvladovanja motorja po zimi na bistveno nižji ravni kot ob koncu sezone.

V 2021 umrlo kar 33 voznikov motornih vozil

Kot so izpostavili v AVP, število enoslednih motornih vozil narašča, so pa kljub temu lani policisti ugotovili več kot tisoč kršitev cestno-prometnih predpisov manj kot v letu 2020. Opažajo pa, da se je varnost motoristov in mopedistov poslabšala, saj je lani umrlo kar 33 voznikov. Za prometne nesreče teh voznikov je značilno, da se pripetijo predvsem med aprilom in oktobrom, v času motoristične sezone, največkrat med petkom in nedeljo.

Po podatkih Policijske uprave Nova Gorica pa so bili najpogostejši vzroki prometnih nesreč motoristov v letu 2021 neprilagojena hitrost, nepravilna stran in smer vožnje, neupoštevanje pravil o prednosti, nepravilno prehitevanje in neustrezna varnostna razdalja. Akcija Varno z motorjem motoriste opozarja na te napake.

Prvi predpogoj za varno vožnjo je vzdrževano in tehnično brezhibno motorno vozilo, nujna pa je tudi dobra psihofizična kondicija. Motoristi morajo za svojo varnost poskrbeti tudi z uporabo dobre zaščitne opreme. Nujni so zaščitna čelada, kombinezon, ščitnik hrbtenice, škornjev in rokavic, ki naj bo v svetlih, živahnih, opaznih barvah. Vozniki naj vedno vozijo s prižganimi lučmi, hitrost vožnje pa prilagodijo razmeram.

STA
Portal AVP

Sorodni članki

Back to top button