Zdravje

Nasveti, da bo zaključek študijskega leta čim manj stresen

Seminarske naloge, zagovori, kolokviji, roki za oddajo nalog in raziskav, študentsko delo, prostovoljne aktivnosti … pred vrati pa izpiti in z njimi eno najbolj stresnih obdobij vsakega študenta.

Občutenje stresa je nekaj povsem vsakdanjega in določene stopnje stresa nam lahko celo koristijo, saj nas spodbujajo k spremembam in napredku. Vendar če stres traja predolgo, lahko postane breme in celo ogroža zdravje. V času študija in sprejemanja pomembnih življenjskih odločitev se z njim srečujemo na vsakem koraku. Kako se soočiti z njim, da nas ne bo oviral pri učenju, opravljanju študijskih obveznosti in v življenju?

Organiziraj se

Zapiši si tedenska ali dnevna opravila oziroma naloge, ki jih moraš opraviti. Tako se lahko osredotočiš na eno stvar naenkrat, pri tem pa te ne bo skrbelo, da bi na kaj pozabil.

Sestavi si urnik učenja 

Vanj vključi učenje, odmore in sprostitev v primernih razmerjih. Ne pozabi na telovadbo in zdrave obroke.

Vzemi si čas zase

Med učenjem ne pozabi nase. Vzemi si čas za dejavnosti in aktivnosti, ki te veselijo in sprostijo. Branje knjige, poslušanje glasbe, sprehodi, tek, ples, večerna pijača in klepet s prijatelji … Ob takem odmoru pozabiš na vse skrbi in stres se sprosti.

Privošči si “power nap”

Včasih se moramo sprostiti in si vzeti odmor, da sprostimo stres. Če si utrujen in moraš ostati produktiven, si privošči kratek spanec, ki naj ne bo daljši od 30 minut. V tem času se možgani znebijo nepotrebnih informacij, ki so shranjene v kratkotrajnem spominu. Če si moraš zapomniti veliko informacij, strokovnjaki priporočajo 20-minutni spanec. Vsekakor pa si poskusi vsako noč privoščiti dovolj spanca.

Pozitivne misli

Med študijem se osredotoči na pozitivno – opravljeni izpiti v poletnem roku pomenijo brezskrbno poletje, zaključek študija odpira karierne poti, vsak opravljen izpit pa tudi pomeni svojevrstno zmago. Bodi ponosen tudi na manjše dosežke, ki jih osvojiš v času študija in naj ti bodo motivacija za naprej. Vsi težki in stresni trenutki ter neprespane noči med izpiti bodo ob zaključku študija pozabljeni.

Stresu bi se najraje izognili, vendar je to skorajda nemogoče. Pomembno je, da prisluhnemo svojem telesu, poskrbimo za svoje telesno in duševno zdravje ter si v hitrem tempu življenja privoščimo tudi čas zase in odklop od obveznosti.

 

Zveza ŠKIS
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button