Novice

Britanske padalce ob 80. obletnici dneva D pričakali francoski cariniki

Britanske padalce, ki so danes v okviru spominskih slovesnosti ob 80. obletnici dneva D pristali v Normandiji, so na travniku v kraju Sannerville pričakali francoski cariniki, ki so od njih zahtevali potne liste. Velika Britanija namreč od leta 2020 ni več članica EU, Britanci pa tako pa vstop v blok potrebujejo potne liste.

Po pristanku na travniku so morali padalci skozi improvizirano carinsko kontrolo. Kot prikazuje videoposnetek, ki ga je objavil francoski časnik Ouest-France, so se padalci z velikimi nahrbtniki pomikali mimo francoskih carinikov, ki so sedeli za zložljivimi mizami, poroča bruseljski spletni portal Politico.

“Padalci so bili vnaprej obveščeni, tako da ni bilo presenečenj,” je za časnik povedal vodja regionalnega carinskega urada Jonathan Monti. Britanski časnik The Sun, sicer zagovornik brexita, pa se je nad preverjanjem potnih listov zgražal.

Brigadir Mark Berry, ki je vodil operacijo, je za The Sun povedal, da je to nekaj, česar še ni doživel. “Toda glede na dobrodošlico, ki smo je bili deležni, se zdi to zelo majhna cena za prihod v Francijo,” je dodal.

V Franciji so se danes začele slovesnosti ob 80. obletnici dneva D, začetka izkrcanja zaveznikov v Normandiji in preobrata v drugi svetovni vojni. Dan D je bila največja vojaška pomorska, kopenska in zračna operacija v zgodovini človeštva, ki je tako med zavezniki kot na nemški strani zahtevala okoli 10.000 žrtev.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button