NoviceScena

Lent 2023: “Mene danes f**ing zeblo ne bo!”, ali kako je Tadeja Toša zeblo

Lent 2023 drvi s polno paro dalje, vreme pa ima lastne možgane, ki se jim pač včasih malo skisa. Nič zato, bomo pa iskali streho ali pa oblekli palerino.

Vreme očitno letos ne bo naš najboljši prijatelj, a Lent 2023 gre dalje. Čeprav smo se prebudili v deževno jutro, je festival še vedno potekal zagnano, sproščeno in pa predvsem živahno. Ničesar ni manjkalo, tudi strehe nad glavo in pijače v kozarcu.

Vreme je potrebno preganjati z umetnostjo

Art kampu danes vreme ni bilo naklonjeno, saj so popoldne odpadle vse delavnice, a to še ne pomeni, da je bilo v Mestnem parku dolgčas. Na odru so zjutraj zabavali Ekologi brez meja, KUD Coda, Zveza prijateljev mladine Maribor in Ninarozina s pravim, poštenim Cunjamijem. Alternativna moda je bila predstavljena v pravem Maribor fashion weeku, pod odrom pa je potekala tudi izmenjevalnica oblačil. Popoldne pa so oder zavzeli učenci iz Glasbene Ustvarjalnice KUD Dolina miru in proslavili 10. obletnico.

Vreme pa je že pregnalo Jana Tomšiča in Boštjana Gombača pod streho Vetrinjskega dvora. Ampak nihče ni rekel, da ju bodo dežne kaplje ustavile. V roke sta vzela glasbila in občinstvo popeljala na potovanje po celotnem svetu.

festival lent | Ana Desetnica še naprej hara po mariborskih ulicah – včeraj so prispeli Gusarji spod hribov.
festival lent   | Otroke sta po svetu popeljala Jan Tomšič in Boštjan Gombač.
festival lent | Unionska dvorana je v času Lenta prizorišče za klasiko.

  Špricer v roke in glasbo na oder

  V varnem in suhem zavetju Unionske dvorane se je znova barvalo v tonih klasične glasbe. Godalni kvartet Opifex je na odru pričaral prave simfonije not, ki so pred občinstvo pripeljale klasike Ludwig van Beethovna in številnih drugih skladateljev.

  Medtem pa se je na Jurčkovem – Večerovem odru znova rokenrolalo. Tomaž Domicelj in Saša Olenjuk sta skrbela za glasbo na odru, Špricar baza pa za kozarček hladnega v rokah. Na žalost pa smo se morali od tradicionalne Folkartove povorke posloviti, a to še ne pomeni, da se v kulturah sveta ni vrtelo na otvoritvi 35. Folkarta na Glavnem odru na Trgu Leona Štuklja.

  tomaž domicelj, lent
  Legenda slovenske glasbe Tomaž Domicelj je zavzel Jurčkov – Večerov oder.

  Tista o kameli in kravi

  Tadej Toš pa je zabaval na drugem koncu mesta, pod varnim zavetjem strehe odra Minoritov. Po besedah Ptujčana sam stoji na odru Lenta že trideseto leto zapored, a se še vedno znova rad vrača pred mariborsko občinstvo. Tokrat ga seveda lovi umetna inteligenca, ki pa žal ne zna napisati tako dobre šale o kameli in kravi, kot jo še vedno zna napisati sam.

  Tako lahko rečemo, da tudi Lent 2023 ne bi bil pravi Lent, če na njem ne bi poslušali, kako se po slovenskih cestah nikamor ne pride in kakšna stalnica smo Slovenci v vseh kampih od Savudrije do Albanije. Najpomembnejša lekcija kampiranja pa je: pes mora biti v senci, tudi če se je zanjo treba ob pol šestih zjutraj boriti z Nemcem, ki si jo želi izboriti za svojo na soncu občutljivo in delikatno ženo.

  Tadeja Toša vreme ni ustavilo … No, razen dejstva, da je bil prepričan, da ga ne bo zeblo.

  Lent 2023 se tako ne pusti motiti dežnim kapljam in s polno paro drvi naprej. Dogodkov je še veliko, zabave polno, vreme pa bo, kako bo (samo da Toša neo zeblo).

  Marina BAJIĆ
  Isidora VELIČKOVIĆ, Marina BAJIĆ

  Marina Bajić

  Novinarka

  Sorodni članki

  Back to top button