Prehrana

V družbi družine in prijateljev pojemo več

Ljudje pojemo več, če jemo v družbi prijateljev ali družine, kot če jemo sami, je pokazala študija britanske univerze Birmingham. Ljudje, ki jemo v družbi družine ali prijateljev, pojemo do 48 odstotkov več hrane kot tisti, ki jedo sami, so pokazale pretekle raziskave, ki so jih analizirali avtorji raziskave.

Avtorji so preučili 42 dosedanjih raziskav prehranjevanja v družbi, ki so med drugim pokazale tudi, da debele ženske pojedo do 29 odstotkov več hrane, če se prehranjujejo v družbi bližnjih.

Prehranjevanje s prijatelji preprosto predstavlja večji užitek, družbene norme pa v družbi dovolijo, da pojemo več.

Ljudje pojedo več, če jedo v družbi ljudi, ki jih poznajo. Raziskave so namreč pokazale, da med neznanci naše prehranjevanje ni obilnejše, saj želimo narediti pozitiven vtis na tujce. To skušamo narediti tudi z izbiro manjših porcij.

Količina in vrsta hrane, ki jo zaužijemo, sta odvisna od tega, kakšen vtis želimo narediti na druge. Predvsem to vpliva na ženske, kadar jedo z moškim, na katerega želijo narediti vtis. Količina hrane se spreminja tudi pri debelih ljudeh, ki ne želijo, da jih obsojajo glede na količino hrane, ki jo pojedo.

Avtorji raziskave svoje ugotovitve povezujejo z navadami prednikov sodobnega človeka, ki so se preživljali z lovom in nabiralništvom. Ti so delili hrano, s čimer so se izognili obdobjem pomanjkanja. Ta preživetveni mehanizem bi lahko pri ljudeh obstajal še danes.

To bi lahko vodilo to tega, da ljudje v družbi pojedo več. Prehranjevanje s prijatelji namreč predstavlja večji užitek. Poleg tega družbene norme “dovoljujejo” prekomerno prehranjevanje v družbi, medtem ko ga “kaznujejo”, če človek preveč poje, ko je sam. Zagotavljanje hrane je povezano tudi z odobravanjem med prijatelji oziroma v družini, kar krepi družbene vezi.

V dobri družbi prijateljev ali družine pojemo več!

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button