Novice

Boš na dan volitev v tujini? Do jutri se prijavi na glasovanje iz tujine

Da bodo 24. aprila potekale prelomne, tektonske državnozborske volitve vsi prav dobro vemo. V zvezi s tem že tečejo različna volilna opravila, kmalu pa se bo začela tudi uradna predvolilna kampanja. Seveda pa obstaja nekaj datumov, na katere je treba biti pozoren.

Kako?

Najpozneje mesec dni pred volitvami, to je do torej 24. marca (do opolnoči), moraš na Državno volilno komisijo vložiti vlogo, da boš glasoval iz tujine. To lahko storiš prek portala e-uprava, kjer označiš, na katerega od dveh mogočih načinov boš glasoval. Oddaja vloge z digitalnim potrdilom je mogoča na tej povezavi, oddaja vloge brez digitalnega potrdila pa tukaj.

Kako lahko torej glasujem iz tujine?

Ko boš oddal vlogo, boš nato lahko iz tujine glasoval na dva načina:

  1. po pošti,
  2. ali osebno na diplomatsko-konzularnem predstavništvu Republike Slovenije.

Vse informacije o tem, kako voliti, če te na dan volitev ni v državi ali blizu vašega volišča najdeš na tej povezavi.

Potujoči festival demokracije

Sindikat Mladi plus je seveda tudi del iniciative Glas ljudstva, ki združuje več kot 100 civilnodružbenih organizacij in več kot 1000 posameznic ter posameznikov iz vse Slovenije, kjer so se odločili, da se s potujočim festivalom demokracije v predvolilnem času odpravijo v čim več slovenskih krajev.

V okviru festivala Mi bomo odločali: Gremo volit! bodo z raznolikimi aktivnostmi v središčih slovenskih mest opozarjali na pomen volilne udeležbe. Predstavljali bodo Volitvomat, orodje, s katerim bomo volivke in volivci lažje ter bolj premišljeno izbrali komu podeliti naš glas, kaj pojedli, poslušali glasbo, se pogovarjali o pomenu volitev, sodelovali v razpravi o pomenu demokracije, transparentnosti, zaščiti žvižgačev in še kaj.

Voli vsebino, ne obrazov!

Volitvomat, ki ga najdeš na tej povezavi, je digitalno orodje, ki zajema 40 zahtev, ki so jih oblikovale organizacije civilne družbe in pozvale politične stranke, ki bodo sodelovale na prihajajočih državnozborskih volitvah, naj se do teh zahtev opredelijo.

Odgovore na zahteve pa lahko podaš tudi ti in tako preveriš, s katero od strank se najbolj ujemajo vaša stališča. Organizacije civilne družbe, združene v iniciativo Glas ljudstva, so pripravile še veliko več zahtev, kot jih zajema Volitvomat. Če te zanima, kako so se do preostalih zahtev opredelile politične stranke, lahko to preveriš tukaj.

Sindikat Mladi Plus
Sindikat Mladi Plus

Sorodni članki

Back to top button