IzobraževanjeNovice

ŠOS: Ob mednarodnem dnevu študentov poziv k izboljšanju njihovega položaja

Ob mednarodnem dnevu študentov Študentska organizacija Slovenije poslance Državnega zbora poziva k sprejemu Zakona za urejanje položaja študentov, ki ga je pripravila študentska organizacija, v Državni zbor pa vložil predsednik Državnega zbora, Igor Zorčič.

Mednarodni dan študentov 17. novembra vsako leto obeležujemo v spomin obletnice nacistične okupacije praške univerze leta 1939 in poznejše usmrtitve 9 zajetih študentov in visokošolskih učiteljev. Študentski boj za svobodno in pravično družbo je v mnogih državah še vedno potreben in živ, pred dnevi smo se zato spomnili na zaprte beloruske kolege, ki preživljajo zaporno kazen zaradi organiziranja protivladnih protestov.

Ob letošnjem mednarodnem dnevu študentov na ŠOS opozarjamo na nezavidljiv položaj, v katerem se je ta generacija študentov znašla zaradi epidemije COVID-19 ter posledic ukrepov za njeno zajezitev. Od sprva zdravstvene krize, ki je za študente postala socialna ob upadu ponudbe študentskega dela v času zaprtja države, do psihosocialne krize, ki je posledica dolgotrajnega študija in življenja na daljavo brez osebnih in socialnih stikov. Glede na izkušnje, ki smo jih študenti imeli v zadnjem dobrem letu in pol, bomo na ŠOS še naprej vztrajali pri izvajanju čim večjega obsega študija v živo, saj vse informacije kažejo na to, da so med študenti več posledic pustili ukrepi za zajezitev epidemije, kot bolezen sama. Nekatere fakultete sicer dele študija selijo na splet, vendar gre po zagotovilih s strani univerz za začasne in kratkotrajne rešitve, ki so posledica večjega števila okužb na posamičnih fakultetah. Pričakujemo torej, da bo študij v tem študijskem letu v največji meri potekal v živo, z morebitnimi posamičnimi selitvami na splet, glede na epidemiološko situacijo na zavodih.

Ob (upamo) vse večji normalizaciji študija se študenti ponovno soočajo z enakimi težavami kot pred epidemijo COVID-19. Ključni izzivi za študente so težave pri iskanju nastanitev v študijskih središčih, višanje cen življenjskih stroškov ter prenizek obseg štipendijske politike ter posledično vse večja potreba po opravljanju študentskega dela. Zato smo na ŠOS pripravili novi Zakon za urejanje položaja študentov (ZUPŠ-1), ki naslavlja različne problematike študentov. V zakonu predlagamo povišanje državnih štipendij in širjenje kroga upravičencev do njih ter ukinitev starostne omejitve za njeno pridobitevpovečanje sredstev za investicije v študentske domoveprepoved zaračunavanja vpisnin in drugih skritih stroškov študijazagotavljanje enake obravnave študentov ter prepoved spolnega in drugega nadlegovanja ter trpinčenja v študijskem okoljupovečanje višine subvencije za prehrano ter še mnogo drugih ukrepov. Zakon je v zakonodajni postopek vložil predsednik Državnega zbora RS, Igor Zorčič, kot prvi med poslanci, obravnava zakona pa se bo pričela v prihodnjih mesecih.

Andrej Pirjevec, predsednik ŠOS: ”Na ŠOS po letu in pol študija na daljavo upamo, da se bo študijski proces v tem študijskem letu končno v največji možni meri izvajal v živo. V prihajajočih mesecih pa smo si za cilj zadali sprejem Zakona za urejanje položaja študentov (ZUPŠ-1), za katerega si prizadevamo, da ga podprejo tako koalicijske, kot opozicijske stranke Državnega zbora.  Gre za neideološki zakon, ki naslavlja potrebo po večanju izobraževalnega potenciala v državi in menimo, da bi ga morali podpirati prav vsi izvoljeni poslanci.

ŠOS
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button