Potovanje

Nasveti za varne in brezskrbne počitnice

Si z mislimi že na dopustu? So pametni telefoni in naprave postali nepogrešljiv del tvoje počitniške opreme? Bodi tudi na počitnicah varen na internetu, zato si oglej najpogostejše počitniške goljufije in nasvete za zaščito.

Preden se odpraviš na dopust, moraš načrtovati pot, poiskati in rezervirati hotel, kupiti letalske vozovnice in morda tudi pripomočke za zabavo na plaži. In splet je tu gotovo nepogrešljiv. Med počitnicami med najpogostejše spletne nevarnosti sodijo:

  • lažne spletne trgovine s pripomočki za plažo;
  • fantomski apartmaji, lažne agencije in Airbnb prevare;
  • nevarna uporaba odprtih brezžičnih omrežij (WiFi);
  • izgubljen ali ukraden telefon / bančna kartica.

Kadar se odpravljaš na dopust bodi še posebej pazljiv na spletno varnost in varnost svojih dragocenosti.

Lažne spletne trgovine s pripomočki za plažo

Lažna spletna trgovina je samo kulisa z lepimi fotografijami pripomočkov za plažo, ki naj bi popestrili vroče poletne dni. Prvi znak, ki kaže na goljufijo, je neverjetno ugodna ponudba. Zelo pomembno je tudi, kako si dostopal do te trgovine. Najpogosteje se oglašujejo s pomočjo oglasov, elektronske pošte in socialnih omrežij.

Podroben odgovor na vprašanje “Kako lahko v množici ponudb ugotovimo, kdaj gre za lažno spletno trgovino, kdaj pa trgovcu na spletu lahko zaupamo?” lahko najdeš tukaj.

Fantomski apartmaji, lažne turistične agencije in Airbnb prevare

Na spletu je tudi mnogo goljufov, ki vodijo lažne turistične agencije. Ponujajo pa fantomska stanovanja in posredujejo pri prodaji vstopnic za festivale ali športne prireditve. Goljufi postavijo privlačno spletno stran in obljubljajo neverjetno ugodne cene turističnih aranžmajev in vstopnic ali pa poceni, prostorna in moderna stanovanja na odlični lokaciji.

Če se odločiš za zasebno ponudbo, tvegaš, da boš rezerviral in plačal neobstoječo storitev. Ponudbe išči na uveljavljenih posredniških portalih, ponudnika pa pokliči po telefonu in vedno preveri vse pogoje najema oziroma rezervacije. Izogibaj se nakazilu denarja neposredno na bančni račun ponudnika, še zlasti če zahteva plačilo prek sistema Western Union – potem je to velik znak STOP.

Pozoren bodi tudi na prevare preko Airbnb. Vsa komunikacija naj poteka izključno prek strani Airbnb in nikoli po elektronski pošti!

(Ne)varna uporaba WiFi

Niso vse možnosti dostopa do interneta enako varne (javni računalniki, Wi-Fi, mobilni internet). Povezovanje v javna brezžična omrežja (Wi-Fi) zahteva nekaj previdnosti. Vedno se pozanimaj, katero je pravo omrežje hotela ali kavarne in vedno raje izberi šifrifano omrežje, natakarja ali receptorja pa vprašaj za geslo.

Izgubljen ali ukraden telefon / bančna kartica

Ko nastanejo težave z izgubljenim ali ukradenim telefonom, tablico ali pametno uro, lahko napravo poiščete, zaklenete ali iz nje izbrišete vsebino.

Ukraden ali izgubljen Android? Prvi, nujen korak, je iskanje oz. zaklepanje telefona, kar lahko storiš tukaj. Pozor, sproženje zvonjenja v telefonu ali iskanje telefona je možno samo, če imaš predhodno vklopljeno lokacijo na telefonu.

Ukraden ali izgubljen iPhone? Najprej se vpiši v svoj Apple ID račun. Če si na svojem iPhonu predhodno omogočil funkcijo Find My iPhone, potem si že storil prvi korak za zaščito svojega telefona, podatkov in povezanih računov.

Izgubljeno ali ukradeno bančno kartico takoj prijavi izdajatelju, sum kraje kartice pa obvezno prijavi najbližji policijski postaji, tudi če si v tujini!

Dejstvo je da so pametne mobilne naprave postale nepogrešljiva oprema tudi med dopustovanjem. Da bi tvoj dopust minil čimbolj brezskrbno, si lahko prebereš tudi kratek e-vodič Varni na internetu – tudi na počitnicah.

 

Varni na internetu (vir)
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button