Prehrana

Si se kdaj vprašal, zakaj ima švicarski sir luknje?

Si se že kdaj sprehodil po trgovinskem oddelku s siri in opazil, da imajo nekateri luknje, drugi pa ne? V članku ti razkrivamo, zakaj ima švicarski sir luknje.

Sir je verjetno eden izmed najbolj priljubljenih živil. S svojim blagim, vsestranskim okusom pa med prvake v kategoriji sirov kotira prav švicarski sir. Si se ob pogledu nanj kdaj vprašal, zakaj ima luknje?

Kaj je švicarski sir?

Švicarski sir je vedno opisan kot sir z luknjami. Ima čvrsto telo in je oreščkastega, a sladkega okusa. V primerjavi z drugimi siri vsebuje precej malo soli.

Glede na njegovo ime njegovega izvora ne bi smelo biti pretežko uganiti. Vendar lahko le domnevamo, da so ga prvič izdelali v švicarskih Alpah v 14. stoletju. Šlo je za trdi sir, ki je imel dolgo življenjsko dobo in ga je bilo enostavno prevažati po gorah, kjer je bil izdelan.

Danes se izraz švicarski sir ne nanaša na to, od kod prihaja sir, pač pa gre za njegovo vrsto. Z drugimi besedami: vse je odvisno od tega, kako je sir proizveden. Ne samo Švica, proizvajajo ga tudi druge države. Najdeš ga tudi pod imenom Emmenthal ali ementalec.

švicarski sir, luknje, mlečni izdelki, mleko, Švica
Koliko različnih vrst sirov pa poznaš ti?

Zakaj ima švicarski sir luknje?

Vsi vemo, da je ementalec najbolj luknjast med siri, le malo pa nas ve, zakaj se ta vrsta sira tako razlikuje od ostalih.

Vse je odvisno od tega, kako je narejen. Natančneje od bakterij, ki se uporabljajo pri proizvodnji švicarskega sira. Sirarji namreč dodajajo posebno bakterijo, imenovano Propionibacterium shermanii. Ta fermentira mlečno kislino in proizvaja ogljikov dioksid. Ogljikov dioksid se nabere na določenih mestih v siru in povzroči velik mehurček ali oko.

Upoštevati je seveda treba, da bomo danes v trgovinah našli različne vrste švicarskega sira, ki imajo vse te značilnosti. Vendar pa se moramo zavedati, da je prav ta bakterija tako edinstvena in dela to vrsto sira tako posebno.

Lahko kupim ementalec brez lukenj?

Ne. In tega si, po mnenju strokovnjakov, sploh ne bi smeli želeti. Švicarski sir brez ‘oči’ (ali lukenj) se namreč imenuje ‘slepi švicarski’ in ga štejemo med napake. Če vidiš sir z oznako švicarski, ki nima lukenj, ne gre za pravi ementalec. Niti ne bo imel okusa ali teksture, ki ju iščeš.

Ko te nekdo naslednjič vpraša, zakaj ima ementalec luknje, mu lahko z gotovostjo poveš, da gre za bakterije. Zdaj veš več!

švicarski sir, luknje, mlečni izdelki, mleko, Švica
Ne pozabi … švicarski sir brez lukenj ne obstaja!

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button