Prehrana

Osnovnošolcem s septembrom 2027 brezplačna kosila

DZ je včeraj z 59 glasovi za in nobenim proti sprejel zakonska predloga Inštituta 8. marec o brezplačnih šolskih kosilih. Tako bodo do brezplačnega kosila od 1. septembra 2027 upravičeni vsi šolarji. Sprejeli pa so tudi dopolnilo predlagatelja, po katerem bodo do polne subvencije kosila od jeseni upravičeni otroci iz najšibkejših družin.

Kot je na seji pojasnila Tanja Matijašević iz Inštituta 8. marec, z dopolnilom k predlogu novele zakona o šolski prehrani oziroma predlogu sprememb zakona o osnovni šoli predlagajo, da se uveljavitev brezplačnih kosil v osnovne šole premakne za eno leto, v leto 2026, ko se zaključi mandat tega sklica državnega zbora. Poslanci so dopolnilo zavrnili.

Otroci iz najšibkejših družin s polno subvencijo že s septembrom 2024

DZ pa je sprejel dopolnilo, s katerim se bo z začetkom naslednjega šolskega leta pravica do polne subvencije razširila na otroke, ki živijo v gospodinjstvih, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo sega do vključno četrtega dohodkovnega razreda po zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Niso pa sprejeli dopolnila, da bi otroci, katerih starši so v petem dohodkovnem razredu, imeli pravico do 50-odstotne subvencije že z naslednjim šolskim letom, in ne šele od septembra 2024.

Po prvotnem predlogu, ki so ga v inštitutu vložili s pomočjo 5000 podpisov državljanov, bi brezplačna kosila za osnovnošolce uvedli januarja 2024.

V Inštitutu 8. marec so veseli, da je bil v DZ sprejet njihov zakon za brezplačna kosila za vse otroke. “Javna osnovna šola je eden izmed temeljnih mehanizmov kolektivne solidarnosti,” so ob tem izpostavili. Po njihovih navedbah mora biti šola prostor, kjer se vsak otrok počuti varnega in sprejetega in ki zagotavlja enake možnosti vsem otrokom.

Veseli so, da je bilo sprejeto njihovo dopolnilo, ki že z začetkom novega šolskega leta zagotavlja brezplačna kosila za otroke, ki živijo pod pragom tveganja revščine. “Veseli smo, da so nam poslanci in poslanke pri tem prisluhnili. Veseli smo, da so pokazali skrb za tiste najšibkejše. To je zmaga za solidarnost, ki je temeljna vrednota naše skupnosti. Še enkrat smo pokazali, da smo družba, ki zaščiti drug drugega,” so zapisali.

Sprejetje zakona v inštitutu doživljajo kot enega od svojih večjih uspehov. Kljub temu pa so razočarani, da subvencije za otroke iz petega dohodkovnega razreda letos še ne bo in da bodo brezplačna kosila za vse zagotovljena šele leta 2027.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button