Prehrana

Mala kuhna: Polnjen paradižnik z ajdovo kašo in feta sirom

Če si ljubitelj ajde ali fete, bo današnja različica polnjenih paradižnikov zagotovo popestrila tvoj jesenski vegetarijanski jedilnik!

Konec poletja se nam že vsem kravžljajo možgani od paradižnikove solate na sto in en način. A ni treba, da je temu tako. Dovoli, da ti Mala kuhna to tudi dokaže. Paradižnik namreč ni le nepogrešljiva sestavina za ketchup, paradižnikovo mezgo ali pa okusno solato, temveč se več kot odlično izkaže tudi kako drugače. Polnjeni paradižniki z ajdo in feto postreženi z zeliščno jogurtovo omako bodo brez dvoma postali ena izmed tvojih ljubših pozno poletnih jedi.

Današnja jed je sestavljena iz dveh komponent. Polnjenega paradižnika ter zeliščne jogurtove omake. Najprej se bomo posvetili tisti, ki bo lahko v hladilniku brez problema počakala še kakšen dodaten dan ali dva, da bodo na vrtu lahko dozoreli še tisti malenkost zeleni paradižniki. Pripravljeno zeliščno jogurtovo omako pa boš med tem že lahko poskusil kot preliv za različne solate, podala pa se bo tudi kot omaka za burgerje ali pa tortilje.

Zeliščni jogurt

Če si že prej spremljal naše recepte že veš, da najboljši recepti pridejo običajno v najbolj preprosti obliki. In ravno tak je recept za zeliščni jogurt.

Sestavine

 • svež peteršilj
 • bazilika
 • česen
 • jogurt
 • oljčno olje
 • limona
 • sol

Recept

Vse sestavine združi ter s paličnim mešalnikom “zblendaj” v jogurt do zelo fine teksture. To je to! Če želiš bolj rahel okus pa svetujem, da sprva dodaš nekaj več jogurta in manj ostalih sestavin. Slednje lahko vedno naknadno dodaš, če pa želiš močnejši okus, pa obratno. Naredi si tako, da bo tebi okusno!

Vegi polnjen paradižnik z ajdovo kašo in feta sirom

Mala kuhna, paradižnik, recept, sestavine, jogurtovo omako, jogurtova omaka, Andrej Vindiš, ajdova kaša, feta sir
Paradižniku odreži vrhnji del.

Tisti, ki prisegate bolj na meso pa brez skrbi. Po enakem postopku se lahko paradižnik nadeva tudi s kakšno mesno osnovo, kot npr. haše omako, bolognese omako ali pa tisto tipično maso iz riža in faširanega, ki jo običajno uporabiš za pripravo filanih paprik. Tokrat pa se bomo posvetili bolj vegetarijanski različici, saj bo paradižnik nadevan s kuhano ajdovo kašo, feta sirom in nekaj ostalimi sestavinami. Verjemi ali pa ne, tudi če prisegaš na meso, te zna ravno ta recept prepričat drugače!

Sestavine

 • zrel paradižnik
 • ajdova kaša
 • jajce
 • feta sir ali kateri drug svež beli sir po izbiri
 • limona

Recept

Ajdovo kašo skuhaj do mehkega, odcedi odvečno vodo in pusti da se ohladi. V ohlajeno kašo vmešaj jajce ter feta sir. Dodaj nekaj limoninega soka ter po okusu dosoli ali dodatno začini s katero tvojo najljubšo začimbo. Maso pusti stati, med tem pa paradižniku z ostrim nožem odreži vrhnji del. Svetujemo, da v priloženem videu preveriš kako smo to storili mi. Z žlico izdolbi sredico paradižnika ter tega nadevaj s pripravljeno maso iz ajde in fete. Paradižnike postavi v naoljen pekač ter približno 45 min peči na 180 stopinj.

 

Tako pripravljen paradižnik bo super kot glavna jed, postrežeš ga pa lahko tudi kot prilogo k različnim vrstam mesa ali pa zelenjave.

Andrej Vindiš, Mala kuhna, daje bonus nasvet

Mala kuhna, paradižnik, recept, sestavine, jogurtovo omako, jogurtova omaka, Andrej Vindiš, ajdova kaša, feta sir
Polnjeni paradižniki.

Tako kot pri vseh preprostih receptih, je pomembno, da pozornost nameniš detajlom. Kakovostno oljčno olje, česen, sveže začimbe in kvaliteten jogurt bodo igrali še kako pomembno vlogo. To pomeni, da ti ne sme biti žal tistega evra ali pa dveh kar jih boš več dal pri nakupu sestavin.

Te je ta brezmesni recept prepričal? Verjamem, da te je. Se spomniš, ko je Mala kuhna že pred časom pripravila en nenavaden brezmesni recept? Poglej si kako nastane veganski tatarc.

 

 Andrej VINDIŠ / Mala kuhna
 mala_kuhna
ikona snemalec Little Kitchen

Sorodni članki

Back to top button