Šport

Supanje: gneča, padci in nevarne deske

Supanje je lahko super zabava, rekreacija in tudi resen šport, a ni nujno tako nenevarno, kot se zdi. Pripravili smo pet prispevkov, v katerih ti razložimo, na kaj je potrebno paziti. Tu je tretji …

V prvem in drugem delu smo se lotili vode, obale, vetra, tokov in pretokov pri rekah, v tretjem se dotaknemo drugih suparjev, padcev in nevarnih srečanj z deskami, smerniki … Supanje je zanimivo, a je treba k temu pristopiti zelo previdno.

Ko je na vodi več suparjev hkrati … je lahko gneča

Veslanje v skupini je seveda super reč in odlična oblika druženja, a pri tem moramo paziti, da smo dovolj oddaljeni en od drugega, pa tokrat ne zaradi aktualnih razmer. Splošno pravilo veleva, da mora biti med dvema veslačema za dolžino ene deske prostora. Ob padcu lahko namreč z veslom poškodujemo kolega, ali pa s telesom, v najslabšem primeru z glavo, zadenemo ob njegovo desko. Če je ta še iz kompozitnih materialov, bo bolelo!

Če gledate tekmovalce na tekmah boste seveda videli, da se tega ne držijo, a tam je to razumljivo, tako kot je razumljivo, da se pri dirkah formule 1 ne držijo običajnih cestnih pravil o varnostni razdalji. Tekmovalci vedo kaj tvegajo za rezultat. Nam za zabavo to ni potrebno.

Nepričakovani padci

Vsak kdaj pade povsem nepričakovano in nenadzorovano. Načeloma to ni nič groznega, lahko pa tudi je! Problem supanja, ki to na prvi pogled ni, je dejstvo, da se s to vrsto deskanja, vsaj rekreativno, lahko ukvarja prav vsak. Ker za prve zavesljaje ponavadi ni potrebno veliko časa, se na vodi in na deski velikokrat znajdejo tudi ljudje, ki do sedaj v življenju niso počeli nič podobnega. Niso surfali, niso kajtali, niso windsurfali in niso veslali. Med temi so (ste) morda tudi takšni, katerih glava se še nikoli ni nepričakovano in nezaželeno potopila pod vodno gladino. Ko tak človek nepričakovano pade v vodo in se pri tem cel potopi pod gladino, lahko pride do panike in v določenih primerih tudi do usodne napake – globokega vdiha, ko so usta še pod vodo. Rezultat je lahko utopitev.

Še bolj absurdno je, da se na supanje včasih odpravijo ljudje, ki ne znajo plavati, ker jim prijatelji, izposojevalci opreme, prodajalci … zagotovijo, da s supa pač ne padeš. Ne nasedajte takšnim trikom. S supa lahko pade prav vsak, tudi, če je deska ogromna. Voda je nestabilna in nepredvidljiva podlaga, zato mora vsakdo, ki supa, znati tudi plavati! Če na in v vodi nisi doma, uporabljaj rešilni oz. plavalni jopič. Po možnosti takega, ki je narejen posebej za supanje, da ne bo oviral gibanja rok in bokov. V vsakem primeru, pa vedno uporabljaj varnostno vrvico. Ta prepreči, da bi ti pobegnila deska, ki je v primeru panike, tvoja prva rešilna bilka.

Trda in težka deska

Ta težava je doma predvsem pri SUP surfanju ali pri spustih z vetrom, se pa zgodi tudi na mirni vodi. Ker imamo deske vedno pritrjene nase z varnostnimi vrvicami, se nam lahko zgodi, da našo težko prijateljico, ki je pri jahanju valov ali na pravem downwindu največkrat iz kompozitnih materialov, torej trda kot kamen, “leash” po padcu potegne naravnost v nas. Največkrat tako, kot bi jo izstrelil s fračo, saj se vrvica najprej napne, nato pa kot elastika desko potegne nazaj. Seveda s smerniki naprej, saj je vrvica ponavadi pritrjena na rep deske.

To zna boleti, mnogi pa so že pridelali lepo število šivov na glavi, bokih, ramah … Temu se lahko izognemo z uporabo dovolj dolge in prave vrvice. Obstaja jih namreč več vrst, bistveno pa se ločijo na takšne za mirno vodo in takšne za valove. Dolžina raztegnjenega “leasha” naj bo enaka ali podobna dolžini deske, po padcu pa si glavo preventivno vedno zavarujmo z rokami.

 

 Tomaž KOŠIR / Red Bull
Marcelino Saraiva Mota Marcelino, Pixabay

Sorodni članki

Back to top button