KulskoŠportVideo

454 stopnic do vrha

Zdrava Zabava je organizirala 9. nočni tek po stopnicah na Kalvarijo

Na brezplačni prireditvi se je zbralo 270 tekačev, ki so sodelovali v treh kategorijah za otroke (Mini Kalvarček, Kalvarček, Senior Kalvarček) in štirih za odrasle (študenti, študentke, moški in ženske).

Enkrat na leto postanejo stopnice na Kalvarijo središče mariborskega športnega dogajanja. Zdrava zabava oz. UŠZM namreč že tradicionalno organizira Nočni tek po stopnicah na Kalvarijo, ki vsako leto privabi pogumne tekače od blizu in daleč. Letos je vzpon na vrh potekal že deveto leto zapored, organizatorji pa so poskrbeli tako za tekače kot tudi za gledalce.

 

Ob spremljavi DJ-a lažje na vrh

Že pred pričetkom se je pod štengami zbrala velika množica gledalcev, tekačev in radovednežev. Tekmovalci so odvečni čas porabili za ogrevanje mišic in pripravo na vzpon, ostali pa so lahko uživali v brezplačnem kozarcu vročega čaja ali kuhanega vina. Za odlično vzdušje, ki je vladalo vse do konca prireditve, je skrbel DJ Toni Božanski, na ploščadi pa so se predstavili tudi različni športni sponzorji dogodka.

Prvi so se po stopnicah pognali otroci. Tisti do 11. leta so tekli le do prvega platoja, cilj teka za mladino med 11. in 15. letom pa je predstavljal vrh. Do tja vodi 454 stopnic, po katerih se tekmovalec povzpne za 80 metrov. Po razglasitvi rezultatov otrok so se na startno črto postavili odrasli tekači, ki so tekli v dveh študentskih in dveh odraslih kategorijah. Okrog 200 parov nog je bilo pripravljenih, da se sooči z napornim vzponom po strmih stopnicah, spodbujala pa jih je velika množica ob vznožju hriba.

 Ob vznožju stopnic je takeč spodbujala velika množica. |
Zmagovalec med moškimi je postal Klemen Šparing s časom 1:57. |
Več slik najdeš na Facbook strani DOSTOP.si |

   

  »Dajmo, skoraj si že pri vrhu!«

  Prvi se je čez startno črto pognal Boštjan Kline. Čez pol minute mu je sledila prva tekačica, za njima pa so se v naslednji uri in pol zvrstili še ostali. Tek poteka ponoči, zato je celotna pot osvetljena z barvnimi lučmi, ki tekačem kažejo pot do vrha. Stopnice so razdeljene na tri sklope, kjer je prvi najpoložnejši in zadnji najstrmejši. Resnim tekačem noben izmed njih ni predstavljal večjih težav, rekreativni pa so v zadnji tretjini že močno grizli kolena. S spodbujanjem tekačev na poti navzgor in jasnim ciljem pred seboj so vsi tekmovalci opravili z nalogo.

  Prihod na vrh je bil neprecenljiv, pospremil pa ga je razgled na nočni Maribor in osvetljene štenge. Vsak tekač je na vrhu prejel medaljo, med njimi tudi naš fotograf Vid, ki je s peklenskimi stopnicami opravil z odličnim časom in se z nasmehom na obrazu vrnil v dolino. Na koncu je sledila še razglasitev najboljših v vsaki kategoriji, nato pa pot proti domu in zaslužena regeneracija. Upamo, da bo čimbolj uspešna in brez bolečin.

  Najhitrejša med študentkami:
  Ana Čufer (2:23)

  Najhitrejši med študenti:
  Simon Kmet (2:03)

  Najhitrejša med ženskami:
  Ana Čufer (2:23)

  Najhitrejši med moškimi:
  Klemen Šparing (1:57)

   

  https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGUrška KUR
  https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780Vid JERČIČ, Urška KUR
  https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGNejc VEHOVEC

  Oceni članek!

  Hvala

  User Rating: 5 ( 1 votes)

  Sorodni članki

  Back to top button