Kulsko

Nova študija pravi, da lahko čokolada zmanjša stres

Raziskovalci so odkrili nekaj novega: naslednjič, ko boš pod stresom, vzemi v roke tablico ali dve čokolade. Nove raziskave namreč kažejo, da lahko uživanje čokolade pomaga znižati raven stresa. Ta lahko tudi izboljša delovanje spomina in te naredi srečnejšega/-o. Sicer pa, kdo tega ne bi pričakoval? Vsak od nas se počuti boljše po nekaj koščkih čokolade.

Z analizo dveh študij so raziskovalci ugotovili, da uživanje temne čokolade z visokim odstotkom kakava (običajno čokolade z več kot 70 odstotki) zmanjšuje raven stresa in vnetja. Po mnenju raziskovalcev na Centru za zdravstvene vede Univerze Loma Linda v Kaliforniji lahko čokolada pozitivno vpliva tudi na zdravje tvojih možganov. Ugotovili so tudi, da že nekaj grižljajčkov temne čokolade izboljša razpoloženje, spomin in imuniteto. To potrjuje, da je čokolada najboljši (in največji) izum na planetu.

Nova raziskava temelji na obstoječem znanju o koristih uživanja flavonoidov, ki so »močni antioksidanti in protivnetna sredstva«. Po mnenju raziskovalcev kakav, ki ga najdemo v čokoladnih ploščicah normalne velikosti, dejansko vsebuje veliko količino flavonoidov. Ti koristijo zdravju možganov ter zdravju srca in ožilja.

Si čokolado že spoznal/-a na malce drugačen način?

Zakaj čokolada pomaga?

Dr. Lee S. Berk, vodilni raziskovalec na Loma Linda, je dejal: »Več let smo proučevali, kako čokolada vpliva na nevrološke funkcije s stališča vsebnosti sladkorja – več sladkorja, srečnejši smo.« Prav tako je povedal, da je to bilo prvič, da so opazovali vpliv normalnih količin kakava, ki jih najdemo v čokoladni tablici običajne velikosti. »Pri ljudeh smo opazovali reakcijo v kratkem in daljšem časovnem obdobju, in ugotovitve so bile vzpodbudne,« je povedal.

»Če že to ni dovolj vznemirljivo, pa se izkaže, da večja, kot je poraba kakava, srečnejši postanejo porabniki,« pravi dr. Berk. To pomeni, da imaš zdaj dejansko znanstveni razlog, da si privoščiš nekaj tablic čokolade. Seveda pa je najpomembnejša sestavina sreče ravno sladkor – bi lahko čokolado zamenjali s kakšno drugo priljubljeno hrano?

Prednosti uživanja temne čokolade pa ne vplivajo le na zdravje tvojih možganov – prejšnje študije so namreč pokazale, da lahko temna čokolada zmanjša tudi tveganje za bolezni srca in ožilja. »Vendar je pomembno vedeti, da ima samo temna čokolada pozitiven vpliv na kognicijo, spomin, razpoloženje, imuniteto in druge ugodne učinke,« pravi dr. Berk.

Kakšna spoznanja sledijo še v prihodnje? Bomo o čokoladi (mogoče tokrat o mlečni) izvedeli kaj novega? Zakaj nas sladkor naredi toliko srečnejše? Nekaj vprašanj še vedno ostaja nerazrešenih, vendar se to nekoč mogoče spremeni.

Lahko čokolada pomaga tudi pri splošnem počutju? Seveda!

DOSTOP.si / IK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button