PrehranaZdravje

4 priljubljeni miti o sladkorju: zagotovo jih poznaš, zdaj pa preveri, če držijo

Ko je govora o zdravstvenih težavah, povezanih s prehrano, je kot krivec velikokrat izpostavljen sladkor. Tudi nasploh pa je uživanje ogljikovih hidratov pogosto tema vročih razprav. Preveri nekaj mitov, ki krožijo o sladkorju.

Mit #1: Sadju se moramo zaradi njegovih vsebnosti sladkorja izogibati

Sadje je hranilno bogat prigrizek, ki je za človeško telo bistvenega pomena. Je tudi polno vitaminov, mineralov, antioksidantov in vlaknin. Sadeži vsebujejo naravne sladkorje, kot je fruktoza, ki se – če jih zaužijemo skupaj z drugimi hranili v sadju – v telesu razgradijo počasneje kot rafinirani ogljikovi hidrati. Vsekakor pa je uživanje sadja tudi veliko bolj zdravo in manj kalorično kot uživanje predelanih prigrizkov.

Dokazano je, da uživanje sadja in zelenjave pozitivno vpliva na zdravje. Med drugim zmanjšuje možnosti za srčno-žilna obolenja, nekatere vrste raka, sladkorno bolezen tipa 2 in debelost. In to neodvisno od tega, če sadje uživamo sveže ali zamrznjeno – pomembno je samo, da ne vsebuje dodanih sladkorjev.

sladkor, sadje
Sadje je nesporno zdravo, ob tem pa je seveda potrebno upoštevati priporočene dnevne količine.

Mit #2: Umetna sladila so enaka naravnim sladkorjem

Naravne sladkorje najdemo v polnovrednih živilih, kot so sadje in zelenjava. Po drugi strani so umetna sladila razvita v laboratorijih s ciljem, da zagotovijo sladkost brez dejanskih kalorij sladkorja.

Umetno sladkana živila običajno ne vsebujejo vitaminov, mineralov in vlaknin, ki bi jih sicer dobili iz sadja in zelenjave. Umetni sladkorji so nekoliko sporni, saj so uživanje nekaterih vrst teh sladil že povezali s kronično drisko in moteno presnovo, prekomerno uživanje pa lahko povzroči tudi dolgotrajne zdravstvene težave. Da bi se temu izognili, raje izberimo hrano in pijačo brez kakršnihkoli dodanih sladil.

Mit #3: Iz prehrane je najbolje izločiti ves sladkor

Naša telesa preprosto potrebujejo sladkor. Nevarnost za naše zdravje in dobro počutje pa se skriva v prekomernem uživanju sladkorja.

sladkor
Zmernost je potrebna pri uživanju vseh skupin hranil.

Ogljikovi hidrati iz hrane, ki jo zaužijemo, se v našem telesu spremenijo v glukozo. Naše celice to glukozo nato potegnejo iz krvnega obtoka in jo uporabijo kot vir goriva in energije. Če bi iz prehrane odstranili vse sladkorje, bi naša telesa prešla v način stradanja, kar bi jih prisililo v izčrpno iskanje alternativnih virov energij. To pa lahko povzroča glavobole, utrujenost in spremembe na delovanje možganov.

Mit #4: Uživanje sladkorja škodi naši telesni aktivnosti

Mnogi verjamejo, da je uživanje sladkorja pred, med ali po telesni vadbi velik ne. Uživanje ogljikovih hidratov pa lahko celo izboljša telesno sestavo in učinkovitost vadbe. Čeprav so na tem področju še potrebne določene raziskave, nekateri strokovnjaki menijo, da bi uživanje sladkorja v določenih intervalih pred ali po telesni aktivnosti lahko pomagalo pri popravljanju poškodovanega tkiva in obnavljanju zalog energije.

S tem, ko se ogljikovi hidrati pretvorijo v glukozo, smo med vadbo bolj energični, poveča se naša zmogljivost, po vadbi pa si naše telo nato tudi hitreje odpočije.

Seveda pa je ob tem vredno poudariti, da sladka živila ne smejo predstavljati večine naše prehrane. Med drugim tudi zaradi možnosti povečanega tveganja za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 in morebitnih težav s srcem. Sladkor sam po sebi torej ne predstavlja nobene grožnje našemu zdravju – a samo dokler ga uživamo pametno in zmerno.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button