KulskoZdravjeŽivljenjski slogZnanost

Z marihuano do kvalitetnejše sperme?

Odkritje je kadilcem naklonjeno, a so potrebne še nadaljnje raziskave

Čeprav velja, da kajenje trave negativno vpliva na testikularno zdravje, nova harvardska raziskava ugotavlja nasprotno.

Če je marihuana še pred nekaj desetletji veljala za drogo številnih simptomov, od halucinacij, nasilnosti do čustvenih motenj, se zadnjih nekaj let narativa spreminja, gojenje in uživanje rastline pa je zakonito v vse več državah, za kar so v veliki meri zaslužne tudi znanstvene raziskave, ki so dokazale njene pozitivne učinke (in ovrgle številna zmotna prepričanja).

 

Raziskovalci na Harvardu: zmerna raba marihuane zviša koncentracijo spermijev

Nedavno se je vrsti raziskav pridružila še nova raziskava iz Harvarda, ki v nasprotju s preteklimi raziskavami (in splošnim prepričanjem), ugotavlja, da lahko uživanje priljubljene droge na spolno zdravje moških vpliva tudi pozitivno.

Raziskovalna ekipa se je osredotočila na testikularne funkcije moških kadilcev (ali drugačnih uporabnikov) marihuane. Med letoma 2000 in 2017 so zbrali več kot 1100 vzorcev sperme iz splošne bolnišnice v Massachusettsu, skupaj s podatki udeležencev o njihovi preteklih izkušnjah z drogo. Čeprav je bila prvotna hipoteza raziskovalcev, da kajenje trave negativno vpliva na kvaliteto sperme, so ugotovili, da imajo moški, ki so zaužili manjše količine (dva džointa v celem življenju), občutno večjo koncentracijo spermijev. Pri rednih uporabnikih pa so opazili višje nivoje testosterona v serumu (meritev testosterona v serumu je ena izmed možnih metod merjenja nivoja tega hormona).

 

Nujne so nadaljne raziskave

Soavtor raziskave, Jorge Chavarro, je v izjavi za javnost opozoril, da je potrebno izsledke interpretirati previdno in da je pred gotovimi trditvami potrebno opraviti nadaljnje raziskave vpliva droge na spermo. Čeprav so nekatere ugotovitve ekipe spodbudne, ni vse črno-belo. Udeleženci raziskave, ki so v tistem času aktivno kadili, so količinsko denimo proizvajali manj sperme. Prav tako je šlo za korelacijsko raziskavo – čeprav so opazili nekatere povezave med kajenjem in spermo, ne morejo natančno vedeti, ali je bila prav droga vzrok za spremembe v kvaliteti izločka. Eden izmed možnih vzrokov, sodeč po avtorjevih besedah, bi se lahko skrival v tem, da moški z višjim testosteronom nagnjeni k nevarnim početju, pod kar bi lahko smatrali tudi kajenje. V tem primeru je kajenje posledica višjega nivoja testosterona, in ne obratno, kot namiguje raziskava.

Čeprav so rezultati zaenkrat dvomljivi, pa nedvomno razkrivajo, da o drogi in njenem vplivu na naše spolno zdravje še ne vemo vsega. Kljub vsemu pa na Dostop.si izpostavljamo, da z objavo te vsebine ne spodbujamo uporabe zakonsko prepovedanih substanc.

Raziskovalci niso prepričani, ali gre pri kajenju trave in povečani kvaliteti sperme za vzročno povezavo ali le naključno korelacijo.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / KA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=1220splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button