Kulsko

Najpogostejše zmote ali splošno znana “dejstva”, ki to sploh niso

Vsem je splošno znano, da je bil Napoleon velik moški majhne višine, da ne smemo plavati tik po tem, ko se najemo in da se voda v avstralskih WC školjkah vrti v drugo smer kot pri nas. To pa so le nekatere izmed zmot, ki prosto krožijo, mi jim pa verjamemo. Preveri ostala izmišljena "dejstva".

Napoleon je bil majhen

Da je bil Napoleon majhen, poslušamo že iz osnovnošolskih klopi. Temu pa v resnici ni bilo tako. Visok je bil okoli 168 centimetrov, kar pomeni, da je presegal takratno višino povprečnega francoskega moškega.

Lažni kuharski napotki

Tudi o dogajanju v kuhinji kroži veliko zmoti. Na primer, da voda prej zavre, če jo solimo. Resnica pa je nasprotna – sol proces vretja prej upočasni, kot pospeši. Napačen je tudi napotek, da dodano olje pomaga pri tem, da se testenine med seboj ne sprimejo. To ne drži. Sprijetim testeninam se lahko izogneš z mešanjem med kuhanjem.

Tik po tem, ko ješ, ne smeš plavati

Plavanje tik po tem, ko si se najedel, ne poveča pogovornih krčev, ki naj bi nas ogrožali, če plavamo s polnim želodcem. Bolj nevarno za krče je, če plavamo opiti, med tem ko lahko poln želodec vpliva zgolj na to, da smo nekoliko brez sape.

Ljudje smo živeli isti čas kot dinozavri

Kljub vsem filmskim upodobitvam in človeški obsesiji z dinozavri, ljudje nismo živeli v času kot ta fascinantna bitja. Čeprav naj bi kar 41 odstotkov izprašanih Američanov verjelo, da smo nekoč sobivali, to ne drži. Zgrešili smo se za kar 64 milijonov let.

Napoleon, kuharski napotki, kužki, kava, alkohol, dinozavri, dejstvo, rast nohtov, dejstva
Z dinozavri smo se (na srečo) zgrešili za kar 64 milijonov let..

Kužki se potijo s slino

Tudi to, da se kužki potijo z izdatnim izločanjem sline, ne bo držalo. Svojo telesno temperaturo uravnavajo z globokim dihanjem oz. sopihanjem. Potijo pa se skozi tačke.

Voda v straniščnih školjkah se drugod vrti drugače

Še en osnovnošolski mit – v Avstraliji naj bi se voda splahovala v nasprotni smeri kot pri nas. Dejstvo pa je, da se na južni polobli voda v straniščnih školjkah vrti v isto smer kot tukaj.

Alkohol ubija možganske celice

Še eno opozorilo, s katerim so nas svarili v upanju, da se prekomernemu uživanju alkohola izognemo – alkohol ubija možganske celice. Tudi pri izdatnih pivcih in alkoholikih pa alkohol možganske celice “zgolj” poškoduje, ne pa povsem uniči.

Kava te dehidrira

Kava in kofein naj bi nas dehidrirala, temu pa ni tako. Diuretični učinek kave izniči količina tekočine, ki jo zaužijemo, ko spijemo kavo. Vseeno pa bodi pozoren, da s kavo ne pretiravaš.

Napoleon, kuharski napotki, kužki, kava, alkohol, dinozavri, dejstvo, rast nohtov, dejstva
Tekočino, ki je zaradi kave izgubimo, kava hkrati nadomesti.

… in še nekaj častnih omemb

Da ti uničimo še nekaj predstav o življenju na Zemlji – tukaj so še nekatere najpogostejše zmote. Nobena človeška struktura (razen osvetljenih velemest) ni vidna iz vesolja – niti Kitajski zid. To, da večino časa funkcionira samo 10 odstotkov naših možganov, ne drži, saj so v resnici vsi deli možganov uporabljeni skoraj vsak dan. Če so te strašili glede tega, kaj se zgodi, če pogoltneš žvečilni gumi, naj te ne skrbi več. Del žvečilne, ki je neprebavljiv, se izloči normalno kot ostala hrana.

Vikingi v resnici niso nosili čelad z rogovi, alkohol te ne ogreje (temveč ti daje samo občutek toplote, medtem ko te lahko podhladi) in biki ne sovražijo rdeče barve. Nikjer v Bibliji ni napisano, da je “prepovedan sadež” jabolko in na leto med spanjem ne pogoltnemo osmih pajkov. Zanimivo pa je tudi to, da vsi nohti ne rastejo isto hitro – krvni obtok lahko rast nohtov pospeši, kar pomeni, da nam na roki, ki je bolj aktivna, nohti rastejo hitreje. Zdaj vemo!

 

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button