Kulsko

Povečaj kapaciteto svojega spomina

5 miselnih tehnik, ki bodo koristile tvojemu spominu.

Ne glede na popularnost različnih substanc, ti bo pri izboljšanju spomina in kognitivnih funkcij najbolj pomagala vadba možganov in različne miselne tehnike.

Kljub porastu trga z različnimi substancami za boljšo pozornost, spomin in kognitivne sposobnosti, naše miselne sposobnosti še vedno najbolj spodbudijo različne tehnike. Zate imamo 5 enostavnih tehnik in situacij, ki ti bodo pomagale izboljšati spomin.

Nove informacije si boš lažje zapomnil, če se učiš tik pred ali takoj po kardio vadbi.

 

1. Nove informacije se uči tik preden začneš ali takoj, ko končas s kardio vadbo

Dokazano je, da kardio vadba dolgoročno zmanjšuje možnost za Alzheimerjevo bolezen, na kognitivne funkcije pa vpliva tudi krakoročno. Raziskave so namreč pokazale, da je bilo učenje novih informacij tik pred ali takoj za kardio vadbo, uspešnejše, kot pa učenje eno uro po vadbi. Sodelujoči so se hitreje spomnili naučenega, za kar pa je bilo dovolj že 15 minut vadbe.

 

2. Minimiziraj preklapljanje med mediji

Poskušaj se izogniti multitaskingu z različnimi mediji. Ko uporabljaš računalnik, izklopi TV in pospravi telefon.

Več študij pravi, da imajo ljudje, ki pogosto preklapljajo med mediji (med TV, mobilnim telefonom, tekstanjem, radiem, tiskom, igricami) manjšo pozornost in slabši spomin kot drugi. Ne morejo se skoncentrirati in prepoznati pomembnih informacij, kar lahko vpliva na dolgotrajni spomin. Poskušaj se osredotočiti le na eno stvar, izklopi televizijo, ki se vrti v ozadju in telefon preveri le na vsako uro.

 

3. Dovolj spi

Med spanjem naši možgani nove informacije razvrščajo v paketke, zato je pomembno, da spiš kakovostno. Za spomin sta pomembni obe fazi: mirni spanec shranjuje in razvršča nove informacije, REM spanec pa jih stabilizira in ojačuje.

 

4. Nove informacije poveži s starimi

Namesto utrujajočega piflanja novih informacij, jih raje naveži na že znane informacije. Na tak način si boš informacijo hitro zapomnil, tvoji možgani pa bodo namesto gradnje novih nevronskih poti, uporabili že obstoječe. Ko staro in novo informacijo povežeš, novo ponavljaj toliko časa, da boš dodobra ojačal spomin. Z vsako ponovitvijo se nevronska pot do informacije ojača, kar ti omogoča, da se je boš naslednjič hitreje spomnil.

 

5. Zmanjšaj stres

V stresnem obdobju se lahko naša kognitivna sposobnost zamegli, saj pozornost iz učenja novih stvari prenesemo na stres. Znanstveniki so ugotovili tudi, da te stresni hormon kortizol lahko močno ovira pri oživljanju novih spominov.

Svoj spomin lahko natreniraš, poznati moraš le tehnike, ki ti bodo pri tem pomagale.

 

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / UK
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button