DeloPriložnosti

Dostopovih 15: Bivša urednica, ki obožuje kavo in mačke, a ne mara snega – Kaja Steblovnik

Magistrica medijskih komunikacij, bivša Dostopova fotografinja, snemalka, novinarka in urednica. Kaja, takrat še študentka, ki zaradi dopustovanja v Valencii na Dostopu skorajda ni dobila službe, je danes uspešna tekstopiska v farmacevtskem podjetju.

Kaja Steblovnik je na Dostopu bila vse, kar se na Dostopu da biti. Začela je kot fotografinja, potem kot snemalka, vse skupaj je kdaj zaobjela še v kakšen tekst. Po dobrih dveh mesecih dela na vseh področjih, pa je zaplavala še v uredniške vode. Dostop je pod njeno taktirko deloval 3 leta. Z njo smo se v sklopu Dostopovih 15 pogovarjali v začetku tega leta.

Začetek, ki ga skoraj ni bilo

Vse je treba nekje začeti, največji hec pa je, da se Kajin začetek na Dostopu skoraj ni zgodil. “Prijavila sem se za delo fotografinje, spomnim se tudi, da so takrat nekoga iskali zelo zelo na hitro. Kontaktirala sem takratnega urednika (Jakoba), ki me je želel poslati na ‘probo’ na en dogodek, jaz pa takrat zaradi dopusta v Valencii nisem mogla iti. Odgovoril mi je, da potem pa to nekako ne bo šlo. Na mojo srečo se je izkazalo, da jim oseba, ki so jo takrat poslali na probo ni bila kul in so potem vzeli mene,” razlaga Kaja.

Dostopovih15, Kaja, bivša urednica
Praznovanje Dostopovega rojstnega dne leta 2017. Iz leve proti desni: (zgoraj) Tomi Petrović, Kaja Steblovnik, Simon Cigula, Miha Horvat, Nejc Vehovec, (na sredi) Denis Janežič, Neja Rems Arzenšek, Lucija Skutnik, Barbara Mastnak, (spodaj) Urška Jakopin, Nina Katarina Bračko in Vid Jerčič. Stoji Gregor Mežnar.

V tistem obdobju ni nič težko

Če se ozre nazaj v obdobje Dostopa, Kaja pove, da ji resnično ni bilo nikoli težko. “Kot urednica sem sicer imela vsakodnevne obveznosti, ampak sem še vseeno hodila ven, zjutraj vstala, opravila tisto, kar je bilo treba in šla nazaj spat. Po eni strani mi verjetno ni bilo težko tudi iz vidika, da sem vedno imela ob sebi super ekipo. Vedno se mi je tudi zdelo prav, da ekipo sestavljajo mladi, študentje. Vendarle gre za študentski medij. In kdo pozna študente bolje, kot študenti sami?”

Ob tem Kaja doda še, da zdaj takšnega dela ne bi mogla opravljati, ker nima pojma, kaj se dogaja na študentski sceni, niti ne pozna mentalitete študentov. Vsako življenjsko obdobje je torej namenjeno nečemu drugemu.

Iz Dostopa v svet

Kaja je že med magistrskim študijem našla delo na Novi KBM, kjer je delala kot asistentka za marketing. Manjkalo ji je kreative, korporativno okolje pa jo je precej omejevalo. Študentsko delo je nato začela opravljati na radiu Center, kasneje so jo tam redno zaposlili.

“Na radiu sem delala vsebinski marketing, kar se sliši precej bolj glamurozno kot pa v resnici je. Pripravljala sem namreč nagradne igre. Po štirih letih sem začela ugotavljati, da je v življenju mogoče še kaj več kot to. Začela sem iskati novo službo in se zaposlila v, recimo temu, farmacevtskem podjetju. Tukaj pišem članke za razne prehranske, oziroma farmacevtske revije, novice za našo spletno stran, urejam interno komunikacijo in pripravljam razne tekste za našo prodajno ekipo.”

Pri vsem tem Kaji pomaga vse tisto, česar se je naučila na Dostopu. “Naučila sem se nekih osnovnih stvari, ki jih potrebuješ ne glede na to, kje delaš. Naučila sem se pisati maile, delati z ‘deadlini’. Ogromno sem se naučila tudi takrat, ko sem se pogovarjala z ljudmi, ki so prihajali na razgovore. Praktično vse, kar sem delala na Dostopu mi danes do neke mere pride prav, vsaj tukaj, kjer delam zdaj,” zaključi Kaja.

Dostopovih 15, Kaja,
Od leve proti desni: (zgoraj) novinarka Lucija Skutnik, urednica Kaja Steblovnik, odgovorni urednik Tomi Petrović, novinarka Nina Katarina Bračko, snemalec Miha Horvat, snemalec in fotograf Nejc Vehovec, (spodaj) fotograf Vid Jerčič in novinarka Urška Jakopin.

Ko te Dostop potegne iz cone udobja

Kaja se obdobja na Dostopu sicer spominja kot lepega, nekoliko manj ljub ji je le tisti usoden teambuilding na izdelovanju gradov Kralja Matjaža. Danes ji je vse skupaj precej smešno, takrat bi dan najverjetneje z lahkoto zamenjala za karkoli drugega.

“Najprej naj povem samo to, da jaz res, ampak res ne maram snega. Tomi si je takrat zamislil teambuilding na Koroškem. Iz Maribora bi naj štartali v zgodnjih jutranjih urah. Seveda nismo, ker so eni zaspali, potem smo padli še v najdaljši zastoj v Celju. Jaz sem vozila avto od ŠOUM-a, ker svojega avta takrat še nisem imela. Ker me je bilo tako strah voziti po taki poledici smo se na Koroško vozili, mislim da štiri ure. Ko smo pa tam izdelovali snežene gradove, pa se v živo spomnim, da sem samo dvakrat ‘potapkala’ z lopatko po gradu in potem smo šli domov.”

Dostop Kaji torej ostaja v lepem spominu, danes pa ji združena znanja in izkušnje, ki jih je pridobila z razgibanim delom služijo kot orodje za lažje opravljanje dela.

Sara VOCOVNIK / Rebeka MIKŠA
Arhiv DOSTOP.si

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button